CRVENI METEO ALARM U ČETVRTAK, PETAK- MEHANIZACIJA U PRIPRAVNOSTI U VOJPUTU I KOMGRADU

Estimated read time 2 min read
Četvrtak, petak i subotu, na snazi će, u većim delovima zemlje, biti crveni meteoalarm jer će prema prognozama meteorologa biti izuzetno hladno, a biće i kiše koja će lediti pri tlu.
Na sajtu RHMZ je objašnjeno da crveni meteoalarm znači da su “prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja”.

Putevi  u bačkotopolskoj opštini ka i na celom severu Bačke su prohodni, nakon što je više desetina kamiona zimske službe i druga mehanizacija radila danonoćno na čišćenju i održavanju. Ostaju u pripravnosti jer se očekuje ledena kiša, a do tada rade na uklanjanju zaostalog snega sa kolovoza.

Goran Petrović vozač je jednog od više od 60 kamiona koji su bili angažovani dvadeset i četiri časa na održavanju auto-puta i državnih puteva na severu zemlje tokom prvih ozbiljnijih padavina ove zime. Nakon soljenja i posipanja rizlom, usledilo je čišćenje i uklanjanje snega na mestima gde ga je vetar ponovo naduvao, tako da je auto-put u njihovoj zoni odgovornosti, od Vrbasa do granice s Mađarskom, bio prohodan.

“Spremni smo. Auto-put je prohodan, šta ja znam. Mi što smo mogli odradili smo, nadamo se da odgovara ljudima i saobraćaju”, kaže Petrović.

Ostali putevi na severu Bačke juče su takođe bili prohodni, a količina raskvašenog snega na kolovozu zavisila je od intenziteta saobraćaja, što je na pojedinim deonicama zahtevalo više opreza u vožnji. Dalje aktivnosti odrediće termometri, pošto so ne deluje na ovim niskim temperaturama, kao i eventualne padavine.

” Očekuje se tu negde u petak čak da bude i ledene kiše. Padavine što se snega tiče to će manjeg obima biti, slabijeg intenziteta, ne bi trebalo da bude problema, jedino moramo biti spremni za petak, a jesmo, očekujemo ledenu kišu, tu treba reagovati odmah od momenta padavine jer se tu zaledi kolovoz u roku od pet do deset minuta” , ističe Laslo Juhas, šef punkta zimske službe kompanije “Vojput”.

Ukoliko do toga i dođe, ekipe zimskih službi su pripravne, a repromaterijala ima dovoljno. Pratite prognoze, poštujte signalizaciju i prilagodite brzinu uslovima na putevima – poručuju putari.

You May Also Like

More From Author