BAČKA TOPOLA-SPAŠAVANJE PROPALE INVESTICIJE BUDŽETSKIM “MIŠIĆIMA”

Estimated read time 3 min read

. Od dobre ideje, 2018 se obeležava godina propale investicije, koju opština Bačka Topola pokušava da spasi sa 25 miliona, iz budžeta i očekivanje nove potpore pokrajinskih vlasti.

Dom učenika postaje tako ozbiljan kandidat za Ginisovu knjigu rekorda u potrošenom novcu. Zaista ekspertima je teško objasniti da će, koliko sutra, nešto što je trebalo da košta 50 miliona dinara , koštati , preko 200 miliona.

U strategiji razvoja bačkotopolske opštine,svojevremeno, je, krupnim slovima je označen “DOM UČENIKA” , nedaleko od Poljoprivredne škole, na  obali, akomulacionog jezera. Najvljen je kao rešenje dugogodišnjih problema, učenika putnika, koji su konačno, tu trebali naći utočište za vredan djački rad. Posebno je obradovalo jer je finansijer bio Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, koji trebao da isfinansira, sve za 50 miliona dinara,  preda  “ključ u ruke”a domaćini, samo da usele učenike. Od dobre ideje, 2018 se obeležava godina propale investicije, koju opština Bačka Topola pokušava da spasi sa 25 miliona, iz budžeta i očekivanje nove potpore pokrajinskih vlasti. U medjuvremenu je za “DOM UČENIKA” potrošeno novca, koliko za još dva nova ili oko 150 miliona dinara.

MUP je, nedavno saopštio,  da je subotička policija uhapsila bivšeg predsednikaopštine Bačka Topola i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara. Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine potpisivali i overavali dokumenta sa neistinitim sadržajem u kojima je navedeno da je građevinsko preduzeće „Kovačević“ ugradilo materijal i izvelo radove na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.

Formalno pravno jeste tako. Dobri poznavoci prilika,  objšnjavaju da je direktni nadzor vršilo odgovorno stručno lice , potpisivalo takozvane “situacije” o izvršenim radovima a predsednik na osnovu toga potpisivao. Nije tu kraj kruga. Otvoreno se govori o megalomaniji,  tada, dobro pozicioniranih “političara” koji su insistirali na gradnji medjusprata, koji nije bio predvidjen projektnom dokumentacijom, što je podiglo vrednost investicije i onemogućilo da se posao za predvidjenih 50 miliona privede kraju, koji sada sede sa strane, plašeči se, da se neko ne doseti.

Zgrada “Doma učenika”, stoički propada, izložena zubu vremenaa gradjevinari su davno napustili gradilište. Opština je u nekoliko navrata intervenisala, ne bi li spasila što se spasiti može. Poslednje što je radjeno bila je ekektroinstalacija ali je novca brzo presušilo i ponovo sve stalo. Godina 2018 označila je da opština ne odustaje pa se odvažila da , od nešto više od 1,5 milijardi budžeta, odvoji 25 miliona, kako bi spasila objekat , od propadanja. Na poslednjoj prošlogodišnjoj sednici Skupštine opštine, odbornicima je rečenoda će se pokušati nedostatak nadomestiti iz pokrajinskih fondova.

Dom učenika postaje tako ozbiljan kandidat za Ginisovu knjigu rekorda u potrošenom novcu. Zaista ekspertima je teško objasniti da će, koliko sutra, nešto što je trebalo da košta 50 miliona dinara , koštati , preko 200 miliona. Da li će za opremu trebati , još toliko, ostaje bačkotopolčanima da saznaju i da se pitaju dokle će da svojim dinarom krpe tudje rupe, slično kao što je bio slučaj sa 100 miliona Doma zdravlja “Dr Janoš Hadži”

 

You May Also Like

More From Author