BAČKA TOPOLA – SPAS, OD 30 TONA OTPADA, SA ULICA

Estimated read time 2 min read

Bačene prazne ambalaže sve je više, a prema nekim procenama u Bačkoj Topoli godišnje na divljim i zvaničnim deponijama završilo bi oko 33,5 tona tona plastične, takozvane PET ambalaže da nema lokalnog sakupljača pet ambalaže. Jedinstven primer doprinosa radu,  za srpske fabrike za reciklažu, koje zbog manjka organizovanog sakupljanja ambalažnog otpada i nedostatka sirovina uvoze otpad iz zemalja u okruženju.

Bačka Topola učinila je korak više od ostalih zahvaljujući entuzijazmu i prepoznavanju načina, da se zaradi, jednog preduzetnika koji uspešno spašava od dugogodišnjeg zagadjenja, ulica, vodotokova i poljoprivrednog zemljišta sakupljajući preko 30 tona pet ambalaže, godišnje.

N nivou Srbije na otpadu završi oko 50.000 tona ovoga otpada pa se , po uzoru na zemlje iz okruženja namerava pomaći , problem zagadjenja , sa mrtve tačke. Prvo što su pomenuli jeste izrada studije o uvođenju depozitnog sistema za PET ambalažu, staklene boce i limenke, kako bi se sagledale mogućnosti i troškovi njegove primene. U prevodu, to znači plaćanje za ispražnjene boce i limenke koje se vrate u trgovinu. U susednim zemljama pokazalo se da novac, ma kako mali bio, motiviše ljude da svoj ambalažni otpad sakupe i predaju na reciklažu. U proseku, države Evrope koje imaju ovakav sistem, po rečima Kristine Cvejanov, predsednice Asocijacije, sakupe i recikliraju 90 odsto staklenih i plastičnih boca i limenki.

Da kod nas već postoje oni koji su otkrili korist od limenki, pokazuju oglasne stranice na internetu, u kojima se nudi 200 aluminijumskih limenki za 900 dinara. Doduše, one ne završavaju kod reciklera, već se od njih sklapaju solarni kolektori za grejanje stanova koje je neki inovator pre dve-tri godine stavio u službu štednje energije – kada ima sunca

Zvuči paradoksalno da su, uprkos činjenici da su tokom cele godine šume, travnjaci, reke i priobalje zasuti bocama, konzervama, staklom i kesama, naše fabrike za reciklažu zbog nedovoljno razvijenog sistema sakupljanja ambalažnog otpada primorane da uvoze otpad iz zemalja u okruženju.

Bačka Topola ne može se mnogo čime pohvaliti ali primorom vrednog preduzetnika sakupljača pet ambalaže , može. Bez njega preko 30 tona plastičnih flaša bilo bi na ulicama…

You May Also Like

More From Author