BAČKA TOPOLA – ŽIVOTNA ODLUKA, NA SAJAMU SREDNJIH ŠKOLA ZA OSMAKE

Estimated read time 2 min read

 Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola, na kojem osmaci imaju priliku da se upoznaju sa  desetak srednjih škola,Bačke Topole i Subotice, otvoren je danas u sali srednje Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli.

Na sajmu profesionalne orijentacije bačkotopolski osnovci , njih 115 koji su osnovnu školu završili na srpskom i 160 koji su osnovno školovanje okončali na madjarskom jeziku te njihovi roditelji mogu da se  direktno  informišu o načinu upisa, smerovima u školama i obrazovnim profilima za koje se deca spremaju.

Na sajmu mogu  da vide prezentacije škola, degustiraju kulinarski proizvodi đaka i pogledaja praktičan rad frizera i kozmetičara.

Sajamu srednjih stručnih i umetničkih škola prisustvovala je član opštinskog veća za obrazovanje Marina Popović i poručila, da se takvom manifestacijom, deci koja donose prvu najvažniju odluku u životu pomaže u izboru koju će školu upisati.

“Živimo uveku u kojem je znanje najvažniji resurs i za državu i pojedinca, jer ono što naučimo u školi ostaje za ceo zivot. Upravo zato je važno da pravilno odaberemo svoje zanimanje”, kaže Popović.

Zbog toga su, smatra ona, ovakve manifestacije ključne. Podsetila je na usvajanje zakona o dualnom obrazovanju i rekla da je cilj tog zakona da se deca školuju za zanimanja koja se traže, ali i da postoji interakcija između privrede i školstva.

“Na taj način oni koji odlaze u stručne škole dobiće praktično znanje, a znaće i kojim poslom će se baviti nakon završene škole”, zaključila je Marina Popović i kazala da se  nada , da će u narednim godinama još više srednjih škola na najbolji načun predstaviti na sajmu, a samim tim da će biti i više učenika.

 

You May Also Like

More From Author