PAČIRSKA BANJA OTVORILA “ZATVORENE ” BAZENE

Estimated read time 2 min read

U neposrednoj blizini  Bačke Topole, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom jedinstvenu Vojvodini ..

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Na svom putu ka površini voda prolazi kroz različite slojeve stena čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. Temperatura vode, pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni.

Voda ima miris joda i fenola, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Jezero, pored mnogo minerala, sadrži i 21-22 grama soli po litru. Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, doprinoseći podizanju imunog sistema. Takođe, voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih bolesti.

Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a otvorena su i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi. Imaju oblik malih jezera, a dubina vode se povećava ka sredini i dostiže 1,70. Dno je pokriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi

Svima koji su zainteresovani za lečenje i uživanje,  od pre nekoliko dana,na raspolaganju je 700 kvadratnih metara natkrivenog prostora u kojem se nalaze dva bazena sa ukupno oko 200 kvadrata. Kupači željni slane lekovite termalne vode dolaze iz svih krajeva Vojvodine.

Svi oni koji se umesto odlaska u mađarske banje odluče za Pačir, neće samo izbeći duži put i čekanje na granici, već mogu i da uštede. Ulaznica za odrasle je 300, a decu 200 dinara, a posle 17 časova je cena ulaznice 150 dinara. Bazeni su otvoreni svakim danom, uključujuči i subote, nedelje i praznike u vremenu od 11 do 19 časova. Osim kupališta, gostima je na raspolaganju i brza hrana gde mogu da naruče palačinke, uštipke i pomfrit.

Razvoj se ovim neće završiti već će uskoro biti postavljena i sauna. Namera je da Pačir postane banjsko mesto jer bi celo selo i meštani mogli da opstanu zahvaljujući turizmu.

You May Also Like

More From Author