UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM, BEZ KAZNE

Estimated read time 3 min read

Velika zagađenja reke Krivaje iz bačkotopolske industrijske zone učestala suposlednjih pet godina, a od tada u prvih desetak kilometara vodotoka praktično nema živog sveta. Zbog prošlogodišnjeg izmuljavanja Krivaje kod Bajše otrovne supstance lakše i brže dospevaju do svih naselja u opštini Mali Iđoš, a minulih dana ponovo je zabeležen pomor ribe na ovom području.

Najnovije zagađenje reke Krivaje izazvalo je do sada najveći pomor ribe u Malom Iđošu, Lovćencu i Feketiću. Do ispuštanja otrovnih materija dolazi u industriskoj zoni na izlazu iz Bačke Topole, a nizvodno u Bajši i svim naseljima opštine Mali Iđoš, zagađenje je izazvalo veliku zabrinutost građana, koji su reagovali da društvenim grupama.

Bruka i sramota. Samo ne znam čija je veća, onih koji je zagađuju ili naroda koji sve ovo trpi ?-rekao je Nenad Nikolić.

Zoran Djuranović, “Moraš biti bestijalan da uništiš najlepše što si dobio od Prirode i svojoj vlastitoj deci ostaviš ovakvo đubrište umesto prelepe rečice koja je, iako nevelika, uvek bila ukras Bačke Topole.”

” Nikada nisam počitao jezgrovitiji opis nesrecnika čiji trag smrdi nečovještvom, a neodoljivo podseća na smrad koji ispuštaju iz svojih smrdionica.”-izjavio je Dragan Pečurica

Jožef Balint,  “Nažalost Krivaji ni jedna radna akcija više ne pomaže!Tužna slika,da tužnija više ne može biti.Kod mnogih kuća je i septička jama urednija i čistija”.

Ovo ima samo kod nas ,da li su inspekcija klošari koji ne smeju nikom nista. Da inspekcija radi svoj poso sve bi bilo u redu nemam reci sramota!!!-veli Mihajlo Krunić
Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine opštine Mali Iđoš, Imre Halgato kaže da su nemoćni da spreče zagađenje koje dolazi iz susedne opštine, ali i da su od početka godine podneli tri prijave nadležnoj republičkoj inspekciji zbog zagađenja vodotoka Krivaje.

“Naravno da smo podneli ponovo prijavu, to je najnovije, ali videćemo šta će se preduzeti na višem nivou u vezi ovoga. Mi kao opština smo nemoćni, znamo da zagađenje dolazi sa tuđe teritorije”, kaže Halgato.

Sa druge strane, ekološka aktivistkinja Ildiko Menđan Pletikosić iz Bajše trvdi da zagađivače štiti vladina uredba o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i da prijave inspekcijama nemaju nikakvog efekta.

“Republičko ministarstvo, sada imamo čak i Republičko ministarstvo za zaštitu životne sredine, obično pošalje odgovor da je za to nadležna pokrajina, a pokrajina pošalje jedan dopis sa nekim delovima uredbe koju sam već spomenula, i oni zapravo odgovaraju to da se tu ništa ne može i da ta industrijska postrojenja mogu da rade šta god hoće do 2040. godine.”

Sudeći po iskustvima iz prethodnih godina, ispuštanje otrovnih materija u Krivaju i ugrožavanje zdravlja građana i ovoga puta će proći bez sankcija ili adekvatne kazne koja bi sprečila buduća zagađenja vodotoka Krivaje.

You May Also Like

More From Author