PRIJEMNI ZA INFORMATIČKO ODELJENJE, U BAČKOTOPOLSKOJ GIMNAZIJI 3.JUNA

Estimated read time 2 min read

Prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo u gimnazijama širom Srbije, traju do ponedeljka, 14. maja. Tako je i u Bačkoj Topoli.

Učenici se mogu prijaviti svakog dana od 9 do 14 časova u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa. Za pripremu će se koristiti postojeća zbirka za polaganje završnog ispita.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije.

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od tehničkih fakulteta. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje će im omogućiti da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje i u drugim oblastima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Specijalizovana IT odeljenja će imati do 20 učenika, koji će se na časovima informatičkih i programerskih predmeta deliti u manje grupe radi efikasnosti i boljeg kvaliteta nastave.

Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku i spremne su da sprovedu i obuke nastavnika informatike za nove predmete.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji svake godine na tržištu ima oko 1.500 novih kvalifikovanih IT stručnjaka.

Potrebno je taj broj povećati najmanje pet puta na više od 7.000 radnika godišnje, u skladu sa potrebama tržišta.

Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi sa prosečnom platom nekoliko puta većom nego u drugim privrednim granama, ističe se u saopštenju.

You May Also Like

More From Author