UDRUŽENI “ZLOČINAČKI” PODUHVAT PRIVREDNIKA TERA OMLADINU IZ BAČKE TOPOLE

Estimated read time 3 min read

Rukovodeća elita ili bolje reći vasnici preduzeća, koja čine privredu ove severnobačke opštine, najlakše se dogovaraju oko plata radnika. Javna je tajna da se s vremena na vreme sastanu, uz večeru,  postignu dogovor, da je najčešća plata koju će isplaćivati-minimalac . Kažu nema smisla da konkurišu jedni drugima oko radnika, koji su još uvek ostali “na rodnoj grudi”. Dobri poznavaoci prilika, u ovoj oblasti, skloni su ovo objasniti kao “udruženi zločinački poduhvat” dobrostijećih gazda u cilju izrabljivanja radne snage i formiranja socijalnog milje -bede koja caruje kao rezultat ovakvog načina razmišljanja.

Da je tako potvrdjuju brojke o prosečnoj plati u opštini Bačka Topola , koja je u 2017  iznosila 39.959 dinara  i manja je od republičkog proseka za oko 8000 dinara. U tih četrdesetak hiljada stala je cela narodna priča o kupusu i mesu. Meso jedu gazde a kupus oni koji omogućuju gazdama da se prse svojim privrednim dostignućima. Radnici ne mogu od punog radnog vremena da obezbede troškove “režije”i prazan sendvič pride. Tome treba dodati i više od 60 procenata penzionera Bačke Topole, njih oko 5000 koji ne primaju više od 25.000 dinara a koji su “plod” dugogodišnje privredne prakse ove opštine pa sada plaćaju ceh.

Poravajuća praksa, zadriglih gazda, da tu minimalnu platu nude visokoškolcima, sa diplomom ekonomiste ili lekara- recimo, na fabričkoj traci, sve sa prekovremenim radom, dopunjuje šta su sve smislili biznismeni u svojoj ličnoj pohlepi. Praksa je zasnovana  da drugoj dokazanoj da su mladi svesni da bez veze, tj prijatelja,rodjaka teško da će početi da rade i teorije “bolje išta nego ništa. Inače poznato je da ekonomisti najbolje prave mrtvačke sanduke veli diplomirani ekonomista koji bio na tom tretmanu.

Neopravdano bi bilo ne pomenuti praksu preduzetnika koji nakon isplate minimalca traže povrećaj pet do osam hiljada “keša” prilikom isplate plate tako da radniku ostane15.000- 18000 plate , za mesec rada.

Zato mladi često pakuju kofere i iz domovine ili konkretnije Bačke Topole, odu.

Bačka Topola će se nakon nekog vremena morati suočiti sa situacijom da neće imati mladu radnu snagu,  da sve što se oko nas dešava, polako nagriza ljude u psihičkom smislu, te se gubi nada da će barem jednog dana biti bolje.

Trebaju Bačkoj Topoli  investicije, trebaju  pare i moralna snaga. Najopasnija je moralna kriza, najgore je kad se čovek sam sa sobom sudara. Ima mogućnosti, samo bi trebalo stvoriti malo reda, trebalo bi da svako učini sve što može da se ne bi završilo diktatom moćnika, dovoljnih smih sebi, i  da se više vrednuje znanje.

.

 

 

 

You May Also Like

More From Author