POKRAJINA, OTHONU 11 MILIONA ZA NOVI OBJEKAT RADNE TERAPIJE

Estimated read time 3 min read

U domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Othon” u Staroj Moravici,  će biti izgrađen objekat za radnu terapiju lica ometenih u mentalnom razvoju.Pokrajina je za ovaj projekat  opredelila 11 miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore namenjene unapređenju socijalne zaštite u AP Vojvodini u ukupnoj vrednosti od 235 miliona dinara, istakavši da je trajno opredeljenje i obaveza Pokrajinske vlade da stvori odgovarajuće uslove za život i rad u svakoj od 27 ustanova socijalne zaštite, čiji je pokrajina osnivač.

On je naglasio da je ulaganje u oblast socijalne zaštite jedan od prioriteta vlade na čijem je čelu, a to potvrđuje, kako je naveo, poseban sekretarijat koji je formiran prilikom izbora Pokrajinske vlade i gotovo udvostručena sredstva za ove namene.

„Zatekli smo budzet od 400 miliona dinara za potrebe svih segmenata socijalne zaštite, a mi danas raspolažemo sa 726 miliona dinara u 2018. godini i to pokazuje da intenzivno i kontinuirano radimo na podizanju standarda u ustanovama socijalne zaštite“, naglasio je predsednik Mirović i najavio da će se sa ovom vrstom ulaganja nastaviti i narednih godina.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekao je da su danas uručena 44 ugovora predstavnicima 22 ustanove socijalne zaštite, te dodao da je resorni sekretarijat brojnim merama i programima, realizovanim u protekle dve godine, znatno podigao nivo socijalne zaštite na teritoriji AP Vojvodine.

Realizacijom ovih ugovora, između ostalog, biće adaptiran i saniran deo objekta za zaštitu odraslih i starih lica u Domu u Futogu, za šta je izdvojeno 39 miliona dinara, kao i deo kompleksa Doma “Veternik“, što je investicija vredna 20 miliona dinara.

Za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju tople veze, lifta i zastakljene terase sa sanacijom krova u Gerontološkom centru „Sombor“ izdvojeno je 36 miliona dinara, dok je za Dom za lica ometena u mentalnom razvoju “Othon” u Staroj Moravici, gde će biti izgrađen objekat za radnu terapiju lica ometenih u mentalnom razvoju, opredeljeno 11 miliona dinara.

Bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona dinara dodeljena su Gerontološkom centru „Subotica”, za projekat prilagođavanja domskih objekata zahtevima koji se odnose na kvalitetniji i bezbedniji život korisnika usluga.

 Ovo je do sada najveći iznos koji smo dobili u poslednjih pet godina i zbog toga smo veoma zadovoljni, naglasila je Bela Majlat, iz socijalne ustanove Othon. Gotovo sve ustanove dobile su i pomoć za stvaranje jedinstvenog informacionog sistema. Njima je važan za dobijanje licence, a pokrajini da bi svakog trenutka imala podatke o potrebama njihovih štićenika.

You May Also Like

More From Author