REKORDAN ROD KUKURUZA NA 35.000 HEKTARA POD KUKURUZOM, SUNCOKRET 3,8 /HA

Estimated read time 2 min read

Rod kukuruza će ove godine biti rekordan, na gotovo svih 35000 hektara, koliko se u bačkotopolskoj opštini nalazi pod ovom kulturom, procenjuje ing. Radomir Šuša na minulim Danima jesenjih poljoprivrednih kultura u organizaciji PSS-a Bačka Topola.

Na uvidu ratara na Danu polja bila je i 21 sorta soje kao i 4 sirka za zrno i 4 sirka za silažu . Proizvođači i stručnjaci na ovom skupu bili su jednodušni u oceni da se kod kukuruza mogu očekivati rezultati koji će biti iznad proseka. Sadašnje stanje kukuruza nagoveštava da bi ovo mogla da bude rekordna ili jedna od rekordnih godina.Kakvi će biti krajnji rezultati sa ukupnih oko 35 hiljada hektara koliko na području delovanja PSS zauzima kukuruz, ostaje da se vidi s obzirom da je on sada u fazi nalivanja zrna.

Skidanje suncokreta je u punom jeku, čulo se na Danu polja jesenjih kultura održanom 24. avgusta na oglednom polju PSS Bačka Topola. Zbog faze zrenja koju je dostigao suncokret je morao da se skine i sa ogledne parcele naveo je stručnjak službe Radomir Šušu predstavljajući ogled. Po preliminarnim rezultatima prosek sa ogleda je 3, 8 tona po hektaru što je do sada najači prosek ogleda ocenio je Šuša i rekao da će proizvođači tokom iduće nedelje u PSS moći će da dobiju i preciznije podatke o prinosima pojedinih hibrida.

 

You May Also Like

More From Author