USKORO NOVI LIK BAČKOTOPOLSKIH DEČIJIH IGRALIŠTA

Estimated read time 2 min read

U Bačkoj Topoli minulih godina sagradjeno je, na opšte zadovoljstvo, mališana 15 dečijih igrališta. U narednih pet godina sva ova mesta za igru po sili zakona izgledaće mnogo drugačije. To znači da će lokalna samouprava morati računati sa izdvajanjem dodatnih sredstava  za održavanje i prilagodjavanje mesta za igru.

Svako javno igralište imaće određenu zonu pada koja će morati da bude prekrivena specijalnom podlogom da se deca ne bi povredila, onaj ko postavi igralište moraće i da se stara o njemu i održava opremu, ali i da odgovara ukoliko se neko dete povredi.

Ovo su najvažniji detalji novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, na kome radi Ministarstvo privrede i koji je završen u maju ove godine. Prema novom pravilniku, sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi moraće da budu napravljena po strogim standardima.

Kako najavljuju iz Ministarstva, očekuje se da će primena pravilnika početi mesec dva po usvajanju. On će biti obavezan pri projektovanju i izgradnji novih igrališta. Međutim, za igrališta koja već postoje biće određen prelazni period od dve do pet godina za prilagođavanje, jer je “potrebno vreme da se uklone i zamene svi rekviziti koji neće moći da zadovolje zahteve pravilnika”.

– U skladu s pravilnikom biće regulisani zahtevi za opremu i podlogu ispod rekvizita, odnosno za materijale od kojih se izrađuje oprema, koji se postavljaju kao podloga ispod rekvizita, određivanje zona opasnosti i udaljenosti za postavljanje rekvizita i slično. Pravilnikom će se odrediti i mesto gde mogu da se nalaze dečja igrališta, sadržaj informativne table, vegetacija zbog alergija i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama blizu saobraćajnica – objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

You May Also Like

More From Author