ROD KUKURUZA REKORDAN IZMEDJU 8 I 10 TONA PO HEKTARU

Estimated read time 2 min read

Na poljima bačkotopolske opštine u toku je berba kukuruza kojim je  zasejano 35.000  hektara .  Zbog odličnog roda, procenjenog na preko 8 tona,  pa sve do 10 tona po hektaru, ratari trljaju dlanove, ali ih obeshrabruje cena  od 14 dinara, po kilogramu, o kojoj se sve češće govori.

Šiška Bela, iz Bačke Topole, među prvim ratarima je počeo berbu kukuruza petnaestak dana pre uobičajenog roka. Primenio je kompletnu agrotehniku pa očekuje i dobar rod kao i većina ratara jer kukuruz je, već sada je sasvim izvesno, rekordno rodio.

Šiška kukuruz gaji na više desetina hektara. Ni njega ne muče prinosi već cena ovogodišnjeg roda.

“Trenutno se priča da će biti od četrnaest do petnaest dinara bez PDV-a, a mislim da bi bez PDV-a sedamnaest do osamnaest dinara zadovoljilo proizvođače ove godine”, objašnjava

Ukazuje da je visoka cena semena, a da su poskupele i cene repromaterijala i đubriva u odnosu na period od pre pet godina. “A cena nam je niža nego što je bila 2015. ili 2016. godine. Tako da je mala zarada na kukuruzu”,objašnjava Šiška.

Ocenjuje da je cena od 14 dinara “pozitivna nula” jer treba obnavljati mehanizaciju, “obezbediti malo i za život a ne raditi samo za trgovce i preprodavce”.

Radomir Šuša iz bačkotopolskoe Poljoprivredne stručne službe ocenjujeskupu da se kod kukuruza mogu očekivati rezultati koji će biti iznad proseka. Sadašnje stanje kukuruza nagoveštava da bi ovo mogla da bude rekordna ili jedna od rekordnih godina.

Ukoliko vremenske prilike to dozvole već u narednih dvadesetak dana berba kukuruza bi trebalo da bude završena, a kao i prethodnih godina najveći deo ratara kukuruz će ostaviti na čuvanje u skladište i čekati bolju cenu.

 

You May Also Like

More From Author