U STAROJ MORAVICI, UDŽBENICI ZA PRVAKE, -BESPLATNO

Estimated read time 2 min read

Počela je školska godine. Gužve u knjižarama su sve manje . Da bi potpuno za opremili jednog đaka prvaka, roditelji, bačkotopolskih osnovaca i srednjoškolaca , treba da izdvoje od 12.000 do 22.000 dinara.

U potrazi za što pristupačnijim cenama udžbenika i đačke opreme i ekipa BT PUBLICNEWS-a-a obrela se u jednojbačkotopolskoj  knjižari. Tu smo saznali da komplet knjiga za prvake može da se pazari po ceni od 6.000 do 9.000, rančevi od 2.000 do 8.000, dok su cene svesaka od 50 pa do 300 dinara.

Računica je jasna – da bi kupili, a potom i napunili ranac za đaka prvaka roditelji bi trebalo da izdvoje od 12.000 do 22.000 dinara. Ako u kući imaju dva školarca, situacija je složenija. Tada bi trebalo da računaju na jednu prosečnu platu.Zato je dosta onih koji se odlučuju da plaćanje odlože.

Da može i drugačije pokazali su u Staroj Moravici. Poslednjeg avgustavoskog dana na svečanosti u OŠ ,,Stari Kovač Đula ” u Staroj Moravici, deca su dobila,poklon pakete- obezbeđeni uz podršku mađarske vlade i Mađarskog nacionalnog saveta, dobili su đaci dva odeljenja u kojima je 35 prvaka. Ovoj svečanosti prisustvovali su državni sekretar Mađarske za nacionalnu politiku Janoš Potapi Arpad, predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal kao i predsednik opštine Gabor Kišlinder sa saradnicima.

U klupe prvih razreda opštine, je selo 239 đaka. U Vojvođanskim školama prvo polugodište trajaće do 21. decembra. Drugo polugodište počeće 15. januara 2019., a završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole. U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Jesenji raspust počinje 9., a završava se 12. novembra.

You May Also Like

More From Author