VIŠE RADNIH MESTA- MANJAK RADNE SNAGE

Estimated read time 3 min read

U  BAČKOJ TOPOLI je održan  Sajam zapošljavanja, koji je okupio 40 poslodavaca koji su ponudili oko 500 radnih mesta,za veliki broj nezaposlenih, ali i onih koji tragaju za boljim poslom.

Po mišljenju Nemanje Simovića, poverenika SNS-a za Bačku Topolu, održavanje sajmova zapošljavanja pokazalo se potrebnim i korisnim.

– Značajan broj naših sugrađana upravo na ovakvom sajmu pronađe svoje radno mesto. Želja, lokalne sammouuprave i NSZ je da nastavimo sa zajedničkim aktivnostima koje će smanjiti stopu nezaposlenosti – naglasio je Simović i podsetio da je Bačka Topola ponosna na industrijsku zonu gde je sve više prestižnih  kompanija.  – Učinićemo sve da u narednom period pomognemo privrednicima, stranim i domaćim. Bačka Topola ima prednost blizine  Evropske unije, Koridora 10 i to treba iskoristiti. U  narednom periodu učinićemo sve da stopu nezaposlenosti, svedemo na još niži novo. 

Na sajmu su se predstavile i tri gradske srednje škole a veći broj zanatlija održao je praktičan prikaz svojih delatnosti. Direktor NSZ Subotica Dušan Torbica ocenio je da se 14. sajam zapošljavanja u Bačkoj Topoli organizuje u relativno povoljnoj situaciji za nezaposlene i relativno nepovoljnoj za poslodavce jer je sve više slobodnih i novih radnih mesta a sve manje raspoložive radne snage što je problem kojim se u narednom periodu treba posebno pozabaviti. ,, Kako bi se sprečio odlazak ljudi na rad u inostranstvo potrebni su programi koji nisu komplikovani.Treba jedostavno povećati plate , poboljšati uslove rada, omogućiti stipendiranje deci zaposlenih, dakle čitav niz mera koje su se nekad praktikovale – ocenio je je Torbica.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković istako je na ovoj manifestaciji da je smanjenje nezaposlenosti , koje se sada beleži, jedan od strateških ciljeva vlade Republike Srbije i izrazio uverenje da će u narednih 5 godina značajno da se poveća iznos zarada zaposlenih i da će prestati ona priča da investitori ovde ulažu zato što je jeftina radna snaga .

Predsednik SO Bačka Topola Saša Srdić pozitivno je ocenio povećanu zainteresovanost investitora za potencijale ovdašnjeg industrijskog parka jer će otvaranje novih proizvodnih pogona doprinetu daljem smanjenju nezaposlenosti.

Načelnica odseka za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere iz NSZ Subotica Evica Vujadinović istakla je da je sajam ovog tipa , koji je prvi put organizovan u Srbiji, veoma značajan iskorak i izrazila očekivanja da će doneti pozitivne efekte. Ovaj prvenac pozitivno su ocenile i zantalije oko čijih štandova se okupio najveći broj osmaka, kao i predstavnici obrazovnih ustanova. Sajam zapošljavanja organizovala je ispostava subotičke Filijale NSZ u Bačkoj Topoli u saradnji sa Lokalnom samoupravom Bačka Topola.

 

You May Also Like

More From Author