ZAŠTITNICI GRADJANA 5 ZEMALJA U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 3 min read

Građani u Srbiji se ombudsmanu najčešće obraćaju zbog povreda prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite – čulo se na Međunarodnoj konferenciji ombudmana koja je održana u Bačkoj Topoli, a na kojoj učestvuju zaštitnici prava građana iz pet zemalja.

Bačka Topola prva je opština u Srbiji u kojoj je, još pre 15 godina, ustanovljena institucija zaštitnika prava građana.Upravo to je povodom što je ovo mesto na severu Bačke domaćin dvodnevne, Međunarodne konferencije ombudsmana, u čijem radu učestvuje 35 zaštitnika prava građana iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske.

Međunarodnu konferenciju ombudsmana u Bačkoj Topoli otvorio je Andrea Oricio, predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji, koji je istakao da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju podržava rad ombudsmana u Srbiji od 2012. godine sa ciljem zaštite prava građana.

“Kada je Republika Srbija u pitanju, struktura pritužbi se u zadnje dve do tri godine nešto menja. Na prvo mesto dolaze pritužbe zbog povrede socijalnih i ekonomskih prava. Kada kažem socijalno-ekonomskih prava, to znači prava na imovinu u različitim oblicima, da li je to povreda prava na penziju, da li je to povreda prava uplate obaveznih socijalnih doprinosa. Na drugom mestu su pritužbe koje se tiču zdravstva. Nešto je manji pad broja pritužbi koje se tiču pravosudnih profesija,a pritužbe uniformisanih lica su na istom nivou kao i prethodnih godina”, kaže Robert Sepi, zamenik zaštitnika oprava građana Republike Srbije.

“Nema dileme da se oni prilično često suočavaju sa brojnim preprekama i izazovima upravo zbog nerazumevanja lokalne samouprave, nerazumevanjem značaja nezavisnih institucija, onih koji treba da, zapravo, spreče da dođe do konačne greške. Jer, normalno je da se greške u radu dešavaju, ali ako postoji spremnost da se greška ispravi, to je ono što, zapravo, treba svi da radimo, da bi građanima omogućili da na najefikaciji način dođu do svojih prava ili ostvare uslugu iz bilo kog sistema”, kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

“Veliki je značaj ove institucije. To se pokazalo, manje-više, u svim državama u kojima je ova institucija uvedena. To je, zapravo, jedina institucija koja se primarno bavi zaštitom ljudskih prava. Ona kontroliše i rad izvršnih organa, odnosno uprave, ali primarna je sa aspekta zaštita ljudskih prava”, kaže prof. dr Petar Teofilović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić.

Za okruglim stolom “Dosadašnja iskustva i pravci daljeg razvoja institucije ombudsmana” razmatran je doprinos zaštitnika prava građana razvoju rodne ravnopravnosti, zaštiti prava etniciteta, pravima građana u postupcima javnih izvršitelja i pred Ustavnim sudom, kao i drugim temama od značaja za rad ombudsmana.

You May Also Like

More From Author