BAČKOTOPOLČANKE NAJAVILE VELIKU BITKU ZA OSVAJANJE SISTEMA UPRAVLJANJA

Estimated read time 2 min read

– Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da nedostaje solidarnosti među ženama u politici i da “neke žene koje vole da govore o ravnopravnosti polova padaju na ispitu, jer smatraju da je to dobar pi-ar, a istovremeno ne osuđuju napade na premijerku”.

Gojković je to rekla novinarima posle otvaranja šeste Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže, kojoj su iz bačkotopolske opštine prisustvovale zamenik predsednika opštine Marina Popović, član opštinskog veća Helena Mesaroš i aktivista SNS-a Vera Kaludjerović.

Ona je navela da medijska slika o ženama koje se bave javnim poslovima podstiče predrasude, te zamolila medije da rade na poboljšanju ravnopravnosti polova, ali je ukazala i da dalji napredak “koči” nedostatak solidarnosti među ženama koje se bave politikom.

– Neke žene koje vole da govore o ravnopravnosti polova padaju na ispitu zato što smatraju da je ravnopravnost polova dobar pi-ar, da je važno da izgovoriš nekoliko parola a kada treba jedinstveno osuditi napad na jednu od žena, premijerku, onda da ćutiš, rekla je Gojković. Ona je dodala da je ova tema veliki izazov i da je važno da se sve to radi istinski i sadržajno, a ne zbog lepog pi-ara.

Tim povodom Popović je izjavila  da je pred ženama u Srbiji “velika bitka” za osvajanje sistema upravljanja, a da će im tu mogućnost pružiti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji uskoro očekuje pred poslanicima u parlamentu.

Nakon otvaranja šeste Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže pod nazivom “Žene grade budućnost”, Helena Mesaroš  je kazala da u Skupštini Srbije poslanice čine 37,8 odsto, da su žene savladale politiku, ali da im preostaje bitka za ostale sisteme upravljanja u zemlji.

“Postale smo vidljive u političkom životu… Nedostaje nam veća zastupljenost u drugim sektorima aktivnog delovanja. Preostaje nam velika bitka da osvojimo i velike sisteme upravljanja u našoj državi, a takvu mogućnost nam otvara novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je završio javne rasprave i očekujemo ga uskoro pred poslanicima našeg parlamenta”, kazala je Vera Kaludjerović

Na šestoj Nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Žene grade budućnost” učestvuje više od 4.000 učesnika i učesnica iz više od 90 gradova i opština Srbije.

You May Also Like

More From Author