Loading

wait a moment

AMATERI UMETNICI, IZ BAČKE TOPOLE, NA POKRAJINSKOJ SMOTRI

Bačka Topola, je ove godine, prvi put ,domaćin Zonske smotre likovnih umetnika amatera Severnobačkog okruga. Postavku 19. Smotre na koju je, nakon opštinskih, stiglo 49 radova, u izložbenoj sali Doma kulture otvorio je 16. oktobra sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić.

 Radove pristigle na smotru ocenjivao je istoričar umetnosti Mile Ignjatović i za vojvođansku izabrao 21 rad. Među autorima koji će se predstaviti na najprestižnijem vojvođanskom skupu slikara amatera biće i stvaraoci iz bačkotopolske opštine, Milica Tešić, Andraš Kolar, Zlatibor Ikraš i Julijana Sombati.

Ocenjujući izložbu, Mučibabić je naveo da je ona bolja od prošlogodišnje i naglasio da svrha i jeste unapređenje i podizanje standarda u svim sverama kulturno umetničkog amaterizma. Podsetio je da je pre 19 godina na izložbi bilo i radova sa elementarnim greškama, a danas je iz redova amatera veći broj autora stigao i do statusa akademskih slikara. Ovaj vid aktivnosti animirao je više od 2000 slikara amatera i vidljivim učinio ljubitelje slikanja u seoskim sredinama. Kvalitet radova potvrdio je i selektor Ignjatović navodeći da su motivi na slikama različiti, a da se najviše radi uljem. Izlagači na smotri u Bačkoj Topoli takođe su pohvalili kvalitet radova i naveli da su im ovakvi susreti značajni kako bi se videlo šta traže selektori i gde je njihovo mesto u amaterskom stvaralaštvu pokrajine. 

Izložba je otvorena do 30. oktobra.