AMATERI UMETNICI, IZ BAČKE TOPOLE, NA POKRAJINSKOJ SMOTRI

Estimated read time 2 min read

Bačka Topola, je ove godine, prvi put ,domaćin Zonske smotre likovnih umetnika amatera Severnobačkog okruga. Postavku 19. Smotre na koju je, nakon opštinskih, stiglo 49 radova, u izložbenoj sali Doma kulture otvorio je 16. oktobra sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić.

 Radove pristigle na smotru ocenjivao je istoričar umetnosti Mile Ignjatović i za vojvođansku izabrao 21 rad. Među autorima koji će se predstaviti na najprestižnijem vojvođanskom skupu slikara amatera biće i stvaraoci iz bačkotopolske opštine, Milica Tešić, Andraš Kolar, Zlatibor Ikraš i Julijana Sombati.

Ocenjujući izložbu, Mučibabić je naveo da je ona bolja od prošlogodišnje i naglasio da svrha i jeste unapređenje i podizanje standarda u svim sverama kulturno umetničkog amaterizma. Podsetio je da je pre 19 godina na izložbi bilo i radova sa elementarnim greškama, a danas je iz redova amatera veći broj autora stigao i do statusa akademskih slikara. Ovaj vid aktivnosti animirao je više od 2000 slikara amatera i vidljivim učinio ljubitelje slikanja u seoskim sredinama. Kvalitet radova potvrdio je i selektor Ignjatović navodeći da su motivi na slikama različiti, a da se najviše radi uljem. Izlagači na smotri u Bačkoj Topoli takođe su pohvalili kvalitet radova i naveli da su im ovakvi susreti značajni kako bi se videlo šta traže selektori i gde je njihovo mesto u amaterskom stvaralaštvu pokrajine. 

Izložba je otvorena do 30. oktobra.

You May Also Like

More From Author