DEPONIJA NEMA DOZVOLU ZA PROBNI RAD

Estimated read time 2 min read

Još uvek nije poznat početak probnog rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom između naselja Orom i Bikovo, u blizini Subotice. Postrojenje je izgrađeno i opremljeno, ali nije obezbeđeno priključenje na struju, a bez toga nadležni organ ne može da izda dozvolu za probni rad.

Kako bi dugoročno rešio problem otpada, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka zajednički su izgradili savremeni regionalni sistema za upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije. Postrojenje je dakle izgrađeno, mehanizacija je isporučena, a u toku je pribavljanje dokumentacije za električnu energiju. Kada se dakle obezbedi priključenje na struju nadležni organ, u ovom slučaju pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine biće u prilici da izda dozvolu za probni rad. Kada će to biti za sada nije poznato.

“Teško je definisati neki rok, tačan rok, tako da to ne mogu u ovome momentu da potvrdim. Što se tehničkih uslova tiče, ako ne govorimo o električnoj energiji, posrtojenje je izgrađeno i spremno je za probni rad”, objašnjava Čila Goli, direktorka Regionalne deponije.

Kada se obezbede uslovi za probni rad preduzeće treba da reši problem zapošljavanja 66 radnika, kako u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, tako i na samoj Regionalnoj deponiji. To je kako ističe direktorka dodatni izazov, jer se radi o javnom preduzeću, za koje takođe važi Zakon o maksimalnom broju zaposlenih. Čila Goli takođe upozorava, da u slučaju da deponija u dogledno vreme ne počne sa radom, Evropska unija, kao glavni finansijer može našoj zemlji izreći sankcije.

“Postoji mogućnost da ćemo dobiti dodatne sankcije, da nam neće odobriti buduće projekte, da nekoliko godina budu stopirana finansijska sredstva iz Evropske unije. Ja se ipak nadam da toga neće doći i da ćemo rešiti ove problem koje smo već ranije detektovali, id a ćemo krenuti bez problema”, dodaje ona.

Izgradnja Regionalnog sistema upravljanja otpadom, započeta 2015. godine. Vrednost projekta je više od 24 miliona evra. Od toga je oko 20 miliona obezbedila Evropska unija, 3 miliona Vlada Republike Srbije, a oko jedan million grad Subotica i pomenute opštine u region.

You May Also Like

More From Author