SARMIJADA UJEDINILA BAČKU TOPOLU

Estimated read time 3 min read

Više hiljada ljudi iz cele Srbije  i Madjarskeposetilo je Sarmijadu u Bačkoj Topoli,  i pojelo više od 10.000 sarmi, koliko su napravili takmičari, organizatori i ostali učesnici. Sarmijadu je šesti put organizovalo Udruženje “Origo” i Turistička organizacija opštine Bačka Topola. Kako kažu,ove godine, je po svemu sudeći bio najveći broj takmičara i gostiju pošto je na dosadašnjim susretima 1.500 porcija nije bilo dovoljno za sve goste. Tako su  ove godine napravili, kada se sve sabere, desetak hiljada sarmi, pa nezadovoljnih nije bilo. Jednoglasna je ocena učesnika da je sarma, ove godine, ujedinila Bačku Topolu, poziciju i opozicijju, gradjane , roditelje, decu….

Sarma je reč turskog porekla i u najdoslovnijem prevodu odnosi se na – nešto zavijeno.

Naziv jednog od omiljenih jela na srpskim trpezama, prema rečima Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti i gastroheritologa, direktorke „Artist centra“, vezan je za glagol „sarmak”, što u prevodu znači zaviti, umotati.

– Japrak sarma je u turskom kulinarskom nasleđu neki sadržaj, najčešće pirinač sa dodacima drugog povrća, ređe pirinač sa mesom ili samo meso umotano u list vinove loze – objašnjava Ognjevićeva.

Kako kaže, Turci ovo jelo češće nazivaju japrak dolmasi, ili jednostavno dolma, što bi značilo popunjeni list vinove loze. Takođe, u turskoj gastronomiji često se srećemo sa pojmom dolma, koji u pravilu ukazuje na punjeno povrće – luk, papriku, paradajz…

Kada je u pitanju autentičnost ovog jela, prema rečima Tamare Ognjević, naša kuhinja je sarmu poprilično modifikovala.

Kao što je to dobro poznato, srpska sarma je najbolja ako se sprema od mešanog mlevenog mesa, koje dominira nad drugim sastojkom fila, odnosno pirinčem.

– Naša „Sarmijada“ ima tri takmičarske kategorije. Priprema se klasična sarma u kiselom kupusu, zatim neobična sarma, koja se uvija u list blitve, vinove loze, zelja, raštana, spanaća… i posebna vegetarijanska sarma – dodaje Huba Telđeši. – „Sarmijadu” prate prezentacije raznih gastro- proizvoda, potom vašar rukotvorina, programi za decu i muzički program. Zahvalni smo što naša lokalna samouprava ima razumevanje za naš projekat i od početka su nam pokrovitelji.

Sarmijada je  ove godine na jedno mesto “dovela”, političke organizacije, udruženja gradjana, zanatlije, umetnike, znane i neznane iz cele Srbije i Madjarske. Cela Bačka Topola mirisala je na kiseli kupus i meso.Miris sarme, omiljenog jela naše kuhinje, širio  se prvog novembarskog vikenda  duž Vašarišta Bačke Topole uz živu muziku koja je  “popravljala” gastronomski ugodjaj.

 

 

You May Also Like

More From Author