PŠENICA, ŽEDNA, ČEKA KIŠU

Estimated read time 1 min read
 Dug sušni period uslovio je da u poljima pod strnim žitima imamo šaroliko stanje useva, od pšenice koja nije nikla do useva hlebnog žita sa fazom do dva lista.Teško je proceniti koliko je ove jeseni posejano pšenice, mada su neke okvirne procene oko 10.000u  ataru bačkotopolske opštine.Za nicanje pšenice trebalo bi oko dvadesetak litara kiše. Međutim, nisu padavine potrebne samo pšenici.

I duboko oranje čeka neku kap, jer oni koji su taj posao započeli kažu da teško ide. Oranje je završeno tek na deset odsto površina.

Gabor Slivka, agronom Poljoprivredne zadruge “Bačka”ukazuje da su parcele vrlo šarolike te da je negde u fazi dva tri lista ali da je zabrinjavajuće jer je, na delu parcela,  seme tek isklijalo i izdnak se osušio pa tu više nema popravke.

Antal Holo ima nešto bolje stanje na njivama jer je, kako tvrdi, potrefio setvu, izmedju dve kiše, što je pogodovalo nicanju.

U bačkotopolskojm poljoprivrednoj slušbi upozoravaju da poljoprivrednici treba da obrate pažnju na pojavu štetnih organizama na parcelama pod pšenicom.

 

 

You May Also Like

More From Author