STIŽU PARE ZA IZGRADNJU FEKALNE KANALIZACIJE

Estimated read time 3 min read

Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansiraće projekat izgradnje fekalne kanalizacije   opštine Bačka Topola, Srbobran i Mali Iđoš, poslednja je vest, kojoj su se obradovali bačkotopolčani.

Tim povodom predsednik Skupštine opštine Saša Srdić izjavio je

“Očekujemo gradnju prečistača za otpadne vode . To su prvi koraci ka rešavanju problema  zagađenja Krivaje.”

On objašnjava da  se ovom vešću ispunjava obećanje,  pokrajinske vlade, da će da podrže projekat izgradnje prečistača za otpadne vode.

“U planu je izgradnja prečistača vrednog 350 miliona dinara, za koji je dobijena građevinska dozvola i određena lokacija za izgradnju. Očekujem da naredne godine počnemo sa gradnjom prečistača.” kaže predsednik Skupštine Bačke Topole Saša Srdić.

To je time važnije jer je Krivaja, vojvođanska reka, jedna je od najzagađenijih u Srbiji. Meštani okolnih naselja već godinama trpe posledice zagađenja, a  posebno ih je pogodila odluka pokrajinske inspekcije da zagađivači imaju rok čak do 2025. da usklade svoj rad sa zakonskim obavezama. Zato ovo vide kao čin dobre volje da se reaguje mnogo pre toga.

 

Srdić, objašnjava da je jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine donošenje Odluke o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline“, nakon što je stiglo odobrenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Da su doneli pravu odluku govore i rezultati jer je manje manje krivolova, a i više se radi na uređenju okoline samog jezera.

Iz ovogodišnjeg budžeta opštine Bačka Topola izdvojili smo novac i za uređenje jezera. Smatram da je veoma značajno očuvanje jezera, jer je Bačkotopolsko jezero zaštićeno Prirodno područje „Bačkotopolske doline“ i spada u red najčistijih i najlepših jezera u Vojvodini. Očekujemo saglasnost od Pokrajinske vlade na desetogodišnji plan uređenja „Bačkotopolske doline, rekao je Saša Srdić, koji je ranijih godina kao član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine pokrenuo nekoliko projekata oko poboljšanja uslova zaštite životne sredine u Bačkoj Topoli.

Srdić dalje objašnjava da se u Bačkoj Topoli ne naplaćuje ekološka taksa, ali za projekte zaštite životne sredine izdvojeno je nešto više od tri miliona dinara. Za održavanje Parka Prirode „Bačkotopolske doline“ izdvojeno je dva miliona dinara, za specijalne usluge 500.000 dinara, za realizaciju i održavanje manifestacije Dan Planete zemlje 180.000 dinara, a za projekte organizacija civilnog društva 400.000 dinara.

You May Also Like

More From Author