U organizaciji Društva za istraživanje i negovanje mađarske etnografije „Nađapati Kukac Peter” 19. januara, održan je tradicionalni svinjokolj. Način na koji se održavao u prošlosti prezentovan je u dovorištu Novog doma od 9 časova.
Svinja teška oko 180 kilograma obrađena je prema starim običajima. Nakon što je svinja usmrćena, ošurena je vrelom vodom i spaljena slamom.
Tradicionalni svinjokolj ima svoje tajne, kaže Andraš Kolar. “Treba paziti da na pojedinim mestima ne bude previše slame, jer će koža ispucati. Više slame stavljamo ispod glave i noktiju, manje ispod boka, znači treba obratiti pažnju.”
Gosti iz Sigetvara, Dunaharastija, Budimpešte, Đerđosentmikloša, Bačke Topole i okoline sa velikim zanimanjem su posmatrali događaj. Na ovakvim događajima mnogi se podsete starih i lepih uspomena. Gost iz Đerđosentmikloša u Rumuniji Jožef Gašpar se priseća dana kada je njegov otac klao svinje kod familije i poznanika, kaže da je tradicija slična kao ovde.