MATURANTSKI PLES U BAČKOJ TOPOLI

Maturantski ples je održan danas i u Bačkoj Topoli.. Maturanti plešu i u još dvadesetak zemalja Evrope. Danas, tačno u podne, maturanti Bačke Topole, njih oko 400 je zaplesalo. Uz muziku Johana Štrausa obeležili su kraj srednje škole. Ova maturantska parada je međunarodni omladinski projekat, vrlo popularan u regionu. U Srbiji se održava na preko 50 lokacija. Registrovano je 11.220 učesnika.

Početni signal i muzika na koju se pleše će biti emitovani putem Radio Salomona. Maturante u sedam zemalja regiona povezaće Gaudeamus, Fanfare, 1.,2.,3. i četvrta slika Štrausove operete Slepi miš. Kao lokalni “začin”, u Bačkoj Topoli maturanti su zaplesli uz “Čardaš”

Maturanti plešu na maturantskim paradama od 2001. godine. Tada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata. Tada je to bio eksperimentalni projekat koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane – Plesna škola Urška. Još od tada zaštitini znak programa su narandžaste i crne majice, beli kišobrani i pištaljke. Sledeće godine ovom projektu se pridružio i Plesni savez Slovenije. Maturantska parada se proširila u gradove Slovenije i održana je na deset lokacija, sa 8.512 učesnika.

Srbija se priključuje 2005. godine. Učestvovali su gradovi Kraljevo, Niš, Beograd, Novi Sad, Pirot i Pančevo. Od 2008. pokrovitelj manifestacije postaje Ministarstvo omladine i sporta. Iste godine je, po peti put, oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

You May Also Like

More From Author