2500 DECE , MUZIČKIH STVARALACA, BORE SE ZA NAZIV NAJBOLJEG

Muzički festival dece Vojvodine, 58. po redu (drugi deo) održava se, danas, 2. juna (30 folklornih ansambala – dva koncerta) u velikoj sali OŠ “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli.
U tri kategorije (horsko, orkestarsko i folklorno stvaralaštvo) na završnom festivalu u Bačkoj Topoli učestvuje oko 2.500 dece.

Muzički festival dece Vojvodine, 58. po redu najmasovnija je kulturna manifestacija u Vojvodini. Osnovan je 1960. godine i održavao se svake godine, naizmenično u Somboru i Novom Bečeju.

Od 2012. godine manifestacija se uz suorganizaciju i svesrdnu pomoć Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić” i opštine Bačka Topola održava u Bačkoj Topoli.

Ove godine prvi deo festivala održan je 19. maja (12 orkestara i 10 horova – dva koncerta) u svečanoj sali osnovne škole „Nikola Tesla” . 

Na opšinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 10.000 dece.

Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se ansambli koji učestvuju na 7 zonskih smotri: Bačka Topola, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kula, Čelarevo i Sremska Mitrovica, a zatim najbolji sa ovih smotri učestvuju na završnoj pokrajinskoj smotri.

Selektori su od za Festival odabrali 12 orkestara, 10 horova i 30 folklornih ansambala u konkurenciji od 98 ansambala.

U tri kategorije (horsko, orkestarsko i folklorno stvaralaštvo) na završnom festivalu u Bačkoj Topoli učestvuje oko 2.500 dece.

Najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije.

S obzirom da se na Festival kvalifikuju dečji ansambli koji su prošli višestruke selekcije i da svi imaju vrlo visok nivo umetničkog izvođenja, stručni žiri dodeljuje priznanja i svrstava ih utri vrednosne kategorije: bronzana, srebrna i zlatna odličja.

You May Also Like

More From Author