KOMEMORACIJA POVODOM 75. GODIŠNJICE DEPORTACIJE BAČKOTOPOLSKIH JEVREJA

Potomci nekadašnjih žrtava, iseljenika u Izrael svake godine dolaze na Memento. Komemoraciji je prisustvovala i Noa Levi, ambasadorka Izraela u Srbiji.
Na jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli danas je održana komemoracija povodom 75. godišnjice deportovanja bačkotopolskih Jevreja.
U Bačkoj Topoli je 1941. godine živelo 400 Jevreja. Njihova deportacija se odvijala između aprila i juna 1944. godine. Većina njih je deportovana u Aušvic. Otišli su u logore rada i smrti. Veoma mali broj ljudi se vratilo. Oni koji su uspeli, kasnije su migrirali u Izrael.

Jevrejsko groblje u Bačkoj Topoli je obnovljeno 2002. godine, od tada se ono redovno održava i organizuje Memento kod podignutog spomenika.
Ovozemaljski ostaci ubijenih Jevreja u logorima sahranjeni su na nepoznatim mestima, sećanje na njih čuva postavljena spomen tabla sa imenima. “Ne samo Jevreji, nego svi žitelji Bačke Topole treba da se sećaju Jevreja, koji su nekada ovde živeli zajedno sa drugim narodima, u miru i slozi”, naglasila je u govoru Noa Levi, ambasadorka Izraela.

Na godišnjicu deportacije na jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli, viši naučni saradnik Centra za istraživanje društvenih nauka Mađarske akademije nauka dr Viktorija Banjai podsetila je na strahote bačkotopolske jevrejske zajednice, pljačke, ponižavanja, deportacije, prinudni rad, logore smrti. Posle 75 godina sve je manje onih koji se lično mogu sećati događaja, a sve nas je više koji smo se rodili posle i kojima holokaust već predstavlja istoriju. Ali zato možemo da pitamo, učimo i prenosimo, kazala je Banjai.
Vence na Jevrejsko groblje položili su i predstavnici lokalne uprave, mnogih udruženja, Jevreji opštine Subotica i katoličke crkve. Obeležavanje MEMENTA 75 nastavljeno je multimedijalnom izložbom u Muzeju opštine, koja će biti otvorena do 18. oktobra.

You May Also Like

More From Author