JESENJI ROD MANJI ZA 30 POSTO

Tradicionalni Dan polja jesenjih kultura održan je nedavno u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola. Na parcelama ove služe proizvođači su u makro ogledu imali priliku da vide stanje , i od stručnjaka čuju detalje o potencijalima 21 sorte soje, oko 95 hibrida kukuruza , blizu 30 hibrida suncokreta odnosno 4 semenska i isto toliko sirka za silažu. 

“Ovakve prilike su pravo mesto i vreme da razmenimo iskustva sa proizvođačima da nam oni kažu utiske o nekim hibridima koje smo im predložili da gaje u sezoni, a takođe da im mi pokažemo i predložimo šta smo spremili novo za narednu sezonu”, kaže RADOMIR ŠUŠA,poljprivredn stručnjak

“Ono što predstoji je jedan od najvećih poslova u poljoprivredi – berba kukuruza. Do pre dve nedelje kukuruz je obećavao rekordne prinose, ipak suša i visoke temperature, smatraju ratari umanjić, prinos. Iako je nezahvalno davati prognoze”Kako kažu očekuju oko 10 tona po ha.

“Nedostajalo je malo kiše pre dvadesetak dana koja bi produžila zrenje da se napune zrna. Gledam i ovi hibridi kad vidi se da klip nije ispunio potpuno zrno i da to nije kvalitet kakav bi bio da je bila još jedna kiša”, objašnjava Radomir Šuša.

Poljoprivrednike kao i uvek brine i cena i da li će povratiti uloženo

“Cena proizvodnje jednog hektara kukuruza je od 500 do 700 evra, a mi moramo da se uklopimo u sve to. Priroda se ne može prevariti,

Berba kukuruza u Bačkoj krenuće ranije, već za nekoliko dana.

You May Also Like

More From Author