POLICIJA TREĆIM OKOM “LOVI” VOZAČE PO BAČKOJ TOPOLI

Lov” umesto preventive

Saobraćajci su tokom nedavne akcije u Bačkoj Topoli, primenili novi metod za hvatanje nesavesnih vozača. Naime, njih su lovili policajci u civilu, koji su poput “špijuna” uočavali vozače bez pojasa, nakon čega su motorolom to javljali svojim uniformisanim kolegama. Uniformisani saobraćajci su na osnovu te dojave zaustavljali vozila i pisali kazne vozačima. Ova metoda je primenjena, jer je uočeno da vozači brinu o pojasu tek kada pred sobom ugledaju saobraćajne policajce u uniformama. Da li je pravno valjana ili “mudrost” policiskih službenika utvrdjivaće Sud.

Veliki broj vozača postavlja pitanje verodostojnosti ovakkvog načina uočavanja prekršaja, odnosno zakonitosti ove radnje. “Špijun” policajac oštrog oka mora da bude vidovit sa dobro utreniranim trećim okom da uoči da li vozač u vozilu u pokretu uoči prekršaj koji patrola saobraćajaca, uvažava, čak i kada zatekne uredno vezane vozače u momentu kontrole. Na reč vidovitog kolege ispisuje prekršajnu prijavu. Vozači postavljaju pitanje da li je ovo novi način uterivanja novca u budžet ili stvarna briga o saobraćaju.
Procenat vezivanja pojaseva u Srbiji je 75 odsto na prednjem sedištu, a samo deset odsto na zadnjem, što je poražavajuće. Primera radi, u Nemačkoj i Švedskoj je procenat vezivanja na zadnjem sedištu 96 odsto.
Statistika oko nevezivanja sigurnosnih pojaseva kod srpskih vozača je zabrinjavajuća, naročito zbog toga što većina ljudi u nezgodama na putevima gubi život upravo zbog nepoštovanja bezbednosnih propisa. Zbog toga je neophodno pooštravati kazne to niko ne spori.

Najnoviji način civila policajaca, koji “love” vozače po Bačkoj Topoli i tvrdo im se veruje , na reč, da li je, neko načinio prekšaj, ili ne, spada u svetski policiski raritet, dovitljivosti uterivanja discipline vozačima. Bačkotopolčani su postali poznati i kao policajci reporteri sa foto aparatima pa snimaju i vozila koja se “na nepropisnom mestu” zaustave do pet minuta radi oklanjanja kvara.Disciplina je disciplina.

Kazna za nevezivanje pojasa je 10000 dinara ili pola od tog iznosa ukoliko se plati za nekoliko dana. Preventiva je zaboravljena kao mera koju preduzimaju sobračajni policajci uvedena je nova mera “lov umesto preventive.

You May Also Like

More From Author