NEDIMOVIĆ U BAČKOJ TOPOLI – STOČARSTVO PRIORITET, ULAGAĆEMO VIŠE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i poverenik SNS-a za Bačku Topolu Nemnja Simović i predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić, sa saradnicima, obišli su danas, tri poljoprivredna gazdinstva, na teritoriji bačkotopolske opštine:
Uprkos krizi u proizvodnji mleka farmeri ne odustaju od mlečnog govedarstva. Nikola Žigić, jedan je od retkih žitelja Tomislavaca mesta kod Bačke Topole, koji svoju perspektivu, nije prepoznao u gradu, već se posvetio selu i tradicionalnom porodičnom poslu, mlečnom govedarstvu. Predrag Lalović,perspektivu je pronašao u odgoju svinja. U farmi goveda budućnost vidi Dejan Takač, iz Pačira. Oni su bili i odredište posete ministra Nedimovića.

Nedimović je sa poljoprivrednicima razgovarao o merama podrške agraru i najavio ubrzavanje administrativnih procedura.

Nedimović je kazao da će ministarstvo nastaviti sa podsticajima po grlu stoke za kvalitetne priplodne mlečne i tovne krave u iznosu od 25.000 dinara po grlu, kao i sa drugim merama podrške koje se odnose i na bespovratna sredstva u primarnu proizvodnju i preradu mesa i mleka u iznosu od 50 do 65 odsto ukupnog iznosa investicije.

“I u narednoj godini nastavitićemo sa snažnom podrškom sektoru stočarstva i na najbolji mogući način izvršiti preraspodelu sredstava agrarnog budžeta”, rekao je on.
 Pokrajinska vlada dodelila je poljoprivrednicima ugovore po Konkursu opremanja stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2019. godini. Za ove namene preko Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za 69 korisnika izdvojeno je 80.000.000 dinara.
” Od ovih 69 ugovora najviše investicija je na teritoriji opštine Bačka Topola, čak sedam, šest na teritoriji opštine Vrbas, Subotica i Žitište sa po pet. Opredeljeni smo za subvencionisanje intenzivnih proizvodnji. Stočari zauzimaju značajno mesto, jer znamo koliko je rad u ovoj grani poljoprivrede zahtevan i mukotrpan, rekao je Nemanja Simović i dodao
“Naš cilj je da unapredimo ovu oblast. Ono što pre tri godine, kada smo počeli da sprovodimo nove mere agrarne politike, nismo imali jeste veća usmerenost na male i srednje proizvođače. Iz dodele sredstava eliminisali smo velike kompanije koje sopstvenim kapitalom mogu da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju u okviru svojih resursa i na taj način smo značajno povećali sredstva koja su usmerena ka malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima”.
“Ukupan budžet za poljoprivrednu delatnost, svake godine povećavamo i na taj način pokazujemo da opština poljoprivredu stavlja na prvo mesto. Tako je i ove godine, u budžetu , kada smo značajnija sredstva za ovu namenu, opredelili za razvoj “- kaže Saša Srdić.
Ministar, Nedimović je naglasio da u svakodnevnim razgovorima i obilascima gazdinstava želi da se lično upozna sa problemima na terenu i uvideo da ratare zanima da li će i oni imati pravo na dugoročni zakup. On kaže da je stočarima omogućeno da uzimaju zemlju u zakup na deset godina, a ratari će od naredne godine moći da uzimaju zemlju u dugoročni zakup.

“Važne su nam posete ministara jer je to prilika da predstavimo problemesa kojima se susrećemo.Posebno se to odnosi na ministarstvo poljoprivredejer smo poljoprivredni kraj. Ministar Nedimović, odlično poznaje probleme sa kojima se poljprivrednici susreću, spreman je da čuje i najteža pitanjai da na njih da odgovore. Obećao je da dolazi uskoro ponovo da obidje poljoprivrednike u oš nekoliko sela opštine.” rekao je Saša Srdić

You May Also Like

More From Author