TURIJCI PREDSTAVILI 36. KOBASICIJADU, BAČKOTOPOLČANIMA

Bačkotopolski mesni delikatesi su „rođaci“ one kobasice koja je 2013. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao nadjuža kobasica na svetu i pravi se, kao i svaka prava turijska kobasica, samo od mesa, paprike, belog luka, soli i bibera, a puni se u prirodna creva.

MANIFESTACIJU OTVORIO PREDSEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE SAŠA SRDIĆ

Prva Turiska Kobasicijada je održana 1985. godine, jedne zimske večeri kada je uz vatru furune i kuvano vino, došlo do komšijskog zadirkivanja čije su kobasice bolje. Očas formiran žiri, kobasice su donešene i tako je sve počelo. Danas prvo gostovanje u Baačkoj Topoli, gde su na poziv domaćina došli da pokažu štaa znaju i umeju. Promovišu 36. kobasicijadu i odaberu ekipu koja će predstavljati Bačku Topolu.

Majstori spremni za start takmičenja

“Po prvi put promovišemo ovu privrednu manifestaciju u Bačkoj Topololi.
To je jedna je od najvećih manifestacija u Srbiji. Traje tri dana i poseti je na desetine hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva. Organizator je udruženje građana iz Turije, a pokrovitelj SO Srbobran. Na ovaj način smo obezbedili učešće naših gradjana i u takmičarskom delu i postali sastavni deo turiske priče o vrhunskim preradjivačima svinjskog mesa.” – kaže predsednik skupštine opštine Saša Srdić.
Dodao je da je festival domaće kobasice okupio danas , u srcu Bačke, ljubitelje prave domaće bačke kobasice, one za koju proizvođači tvrde da se pravi bez veštačkih aditiva i od čistog mesa.

Bačkotopolski mesni delikatesi su „rođci“ one kobasice koja je 2013. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao nadjuža kobasica na svetu i pravi se, kao i svaka prava turijska kobasica, samo od mesa, paprike, belog luka, soli i bibera, a puni se u prirodna creva.
– Imamo dugu tradiciju i  godinama dolazimo u Suboticu, Sombor i Novi Sad, sada i Bačku Topolu, da pokažemo šta to Turija može da napravi.  Ljdi znaju, dolaze, znaju da je ukusna i dobra, a tajne njenog ukusa nema. Kobasica je napravljena od mesa, soli, bibera i paprike, a razlikuje se samo odnos tih namirnica – poručuje Ištvan Tot, član UO „Kobasicijade“.
 Ovoj je prvi put da nam je u gostima udruženje „Kobasicijada“ iz Turije, koja donira poznatu turijsku kobasicu. Zahvaljujemo  im se na tome, jer je svaka donacija za Narodnu kuhunju nama veoma značajna.  Narodna kuhinja sada ima oko 600 korsnika i i dobrodošla nam je svaka donacija istakao je Tibor Leštar iz Crvenog krsta Bačke Topole.

You May Also Like

More From Author