BAČKA TOPOLA – NARODNA KUHINJA – DA GLADNIH USTA NE OSTANE

SVAKOG MESECA SE ZA 480 OBROKA IZDVOJI 640.000,00 DINARA.BILO JE POKLON HRANE I ZA USKRS

Narodna kuhinja u Bačkoj Topoli neometano funkcioniše i sve svoje korisnike uredno snabdeva sa hranom. Rade svakog radnog dana, a korisnicima koji su stariji od 65 godina sedmična sledovanja donose na kućnu adresu.
Od početka pandemije virusa Korona Narodna kuhinja u Bačkoj Topoli nije prekidala rad. Ovde se svakodnevno priprema 480 obroka za socijalno najugroženije porodice. Pojačane su mere higijene, a uključen je i veći broj volontera koji pomažu u raznošenju obroka koji se dele svakoga dana.

Uvek kvalietan obrok

– Narodna kuhinja normalno funkcionišu u pogledu pripreme hrane. Namirnice su obezbeđene ranije i nema nedostataka bilo kog artikla. Sve narodne kuhinje kojima mi koordiniramo prilagodile su način rada novonastaloj situaciji. Na samom punktu pojačane su higijenske i mere bezbednosti za korisnike koji preuzimaju obroke, a kada je reč o starijim osobama, za njih obroke preuzima neko mlađi ili im se oni dostavljaju na kućnu adresu – kaže v.d. sekretar Crvenog krsta Tibor Leštar
Opština Bačka Topola , Crveni krst Srbije i Vlada obezbedila je za narodnu kuhinju iz robnih rezervi do kraja ove godine, pre svega svinjsko i juneće meso, narezak, paštete, mleko u prahu, krompir i pomfrit i druge artikle. Mesečno se za pripremanje osam vrsta jela izdvoji oko 640.000,00 dinara.
Najviše gladnih, koji preživljavaju zahvaljujući obrocima iz Narodne kuhinje, živi na teritoriji grada Bačke Topole ali nije mali broj u svih sedamnaest naseljenih mesta u opštini.
Jelovnik za ove kuhinje priprema lokalni Crveni krst, koji i redovno obavlja sanitarno higijensku kontrolu ispravnosti kuvanih obroka, lanč paketa, ali i objekata, opreme i ljudi angažovanih na pripremi i distribuciji hrane, kao i propisanih nutritivnih vrednosti jela.
Pravo na besplatni obrok imaju korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, ali i građani čiji je prihod po članu domaćinstva manji od pola minimalca.
 Uslov je, po ovom osnovu, da su to stara i iznemogla lica čiji srodnici nisu u mogućnosti da ih prehrane, ili to što u porodici imaju osobu koja koristi dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pravo na besplatan obrok obezbeđuje se jedanput dnevno.

You May Also Like

More From Author