BAČKA TOPOLA – DO APRILA IDUĆE GODINE GOTOV PREČISTAČ VREDAN 600 MILIONA DINARA

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su danas radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli, za šta je iz pokrajinskog budzeta preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojeno gotovo 500 miliona dinara, dok je 100 miliona obezbedila lokalna samouprava.

Reč je o radovima koji su započeti u martu i koji će, kako je najavljeno, biti završeni do aprila sledeće godine.
Projektom je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, s pratećim objektima i infrastrukturom.

Radovi u toku

„Pre nešto više od godinu i po dana predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ja obišli smo opštine Bačka Topola i Mali Iđoš i uvideli probleme kada je reč o odvođenju otpadnih voda. Vrlo brzo smo u saradnji sa lokalnim samoupravama pripremili projektnu dokumentaciju. Ovo je ogroman i važan posao ne samo za lokalnu samoupravu već i za celu Vojvodinu jer ćemo zaštititi reku Krivaju“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, radovi na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Malom Iđošu napreduju veoma dobro.
Pokrajina će, kako je naglasio, pomoći i privrednim društvima u Bačkoj Topoli da u narednoj godini urade pripreme kada je reč o investiranju u pretprečistače.

„Naš centralni prioritet je ulaganje u životnu sredinu i prečišćavanje otpadnih voda. Pokrajinska vlada je pre nešto više od godinu dana donela Deklaraciju o zaštiti životne sredine, koja predviđa znatna izdvajanja u ovoj oblasti. U ovoj opštini radili smo i na drugim projektima, završili smo i industrijsku zonu, a od 1. septembra počeće sa radom i Dom za učenike srednjih škola. Ovaj deo naše zemlje, Bačka Topola, u središtu Vojvodine, u kojoj svi žive složno, razvija se veoma dobro“, istakao je Mirović.

Pokrajinska vlada je od juna 2016. godine do danas za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima zdravstvene zaštite, vodosnabdevanja i zaštite voda i lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja na teritoriji opštine Bačka Topola izdvojila 78,5 miliona dinara i svi projekti su realizovani.

„Radujem se današnjem danu jer vidim kako napreduje jedna ovako velika i zahtevna investicija. Ovo je primer kako se gradi društvo. Bačka Topola više nikada neće biti samo usputna stanica između Novog Sada i Subotice jer je lokalna samouprava to i pokazala u protekle četiri godine“, naglasio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder rekao je da ovaj projekat dokazuje da se sve što se dogovori sa Pokrajinskom vladom – i realizuje. Prema njegovim rečima, izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda biće stvoreni uslovi za rad privrednika i poboljšanje života svih meštana.

Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

You May Also Like

More From Author