“Dr. JANOŠ HADŽI”- DOM ZDRAVLJA TRESE VIRUS VLASTI

.Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (“Sl. glasnik RS”, br. 25/2019)domovi zdravlja konačno su prešli sa lokalnog nivoa u nadležnost Republike. To podrazumeva i intervencije, u rukovodjenje, nad “Dr Janošem Hadžijem” Kao što je poznato , u toku je konstituisanje republičke vlasti i sigurno im nije, najveći problem, ovaj u Bačkoj Topoli, tako će po svemu sudeći, sadašnja direktorica, dočekati kraj mandata i redovnu rotaciju.

U KOLEKTIVU “BELIH MANTILA SMATRAJU DA U TOJ USTANOVI RADI VELIKI BROJ VRHUNSKIH PROFESIONALACA TE DA JE PREMA NJIMA USMERENO MNOGO NEGATIVNE ENERGIJE, ZA KOJU NAJVEĆI DEO NJIH, NE SNOSI KRIVICU

Dr JANOŠ HADŽI

O dimenzijama problema u Domu zdravlja Dr Janoš Hadži svedoče finansiski pokazatelji dugi gotovo dve decenije. Još 2010 , preuzeti su gubici od 60 miliona dinara svedoči, dr Peter Červenak. Nekoliko godina kasnije posle ostavke tadašnjeg direktora dr Janoša Adjanskog dug je utvrdjen na 104 miliona. Menjali su se direktori, do sadašnje direktorice, Dore Kaloci. Opština je, u medjuvremenu,otplaćivala dug, budžetskim novcem ali glasovi iz ove ustanove , ovih dana sada odjekuju Bačkom Topolom , nezadovoljni su pacijenti a nisu zadovoljni ni zaposleni u ovoj ustanovi.Incidentne situacije nisu retkost . Ima zahteva i za smenu direktorke, ali po svemu sudeći, sve će sačekati istek mandata dr Dore, jer postizborne promene u vlasti, će potrajati, a i to ima neke veze.

Da se radi o problemu koji zaslužuje pašnju javnosti i vlasti,svedoče podaci da je to ustanova koja  obezbeđuje zdravstvenu zaštitu na podružju Opštine Bačka Topola koja se prostire na površini od 596 km2 sa gustinom naseljenosti od 64,1 stanovnika na km2  sa    ukupno tridesetak hiljada stanovnika, i   23 naseljena mesta. Dom zdravlja «Dr Janoš Hadži» Bačka Topola je zdravstvena ustanova koja nastoji pružati kompletnu i blagovremenu zdravstvenu zaštitu na primarnom i specijalističko-konsultativnom nivou, realizujući aktivnosti preventive, prosvećivanja, kurative i rehabilitacije, zadovoljavajući tako potrebe stanovništva opštine Bačka Topola pa i šire. Specifična organizaciona struktura sa porodilištem – stacionarom.

“Evo i žalbe, zahteva, molbe kako god, koji sam naravno sa punom imenom i prezimenom predala pravnoj službi.Ukoliko ne naiđemo na razumjevanje, ista će da bude prosledjena na sva druga vrata i prozore na koje bude mogla da prodje!Ne znam za vas ali ja vise nisam u stanju da trpim ovo bezumlje!- kaže Ena Begić i nastavlja

“Dana 16.09.2019., četvrtak, (utorak/četvrtak kada smo imali dežurnog pedijatra u Staroj Moravici) oko 10 časova otišla sam sa dva maloletna deteta od 5 i 8 godina na lekarski pregled jer su u utorak uveče dobili visoku temperaturu, preko 39, upalu grla, kašalj i obilan sekret iz nosa. Čekajući mogućnost da se obratim lekaru tuširala sam ih i pribegavala svim mogućnostima u kućnim uslovima da umirim zdravstveno stanje dece. To nije dalo naročitog rezultata, pa nam je medicinska pomoć bila neophodna. Na vratima dečije ambulante nas je zatekla ceduljica da od 26.03. mi (deca Pačira i Stare Moravice) nemamo pedijatra i da pozovemo broj na koji se naravno niko ne javlja (o čemu mogu priložiti i video dokumentaciju). Videla sam ključ u bravi i u nadi da možda ipak nekog ima unutra, pokucala sam gde me je primila čistačica i uputila u ambulantu za odrasle. Tamo nas je sestrica uputila na dotičnu doktorku naglašavajući da dete od 5 godina ne može da pregleda, već samo dete od 8. Bila sam srećna i zahvalna da bar jedno dete pregledaju i umire moju zabrinutost i ispišu lekove za bar jedno dete. Rekla je gde da pričekamo doktorku. U čekaonici je bio jedan stariji čovek pre nas i moja dva deteta. Kada je doktorka prišla, ljubazno, skoro ushićeno, sam je pozdravila na šta je ona imala samo da pita odakle smo došli. Odgovaram da smo došli iz Pačira, začuđena pitanjem. Njen odgovor me je frapirao. On je glasio ovako: “E pa onda možete slobodno da se vratite odakle ste došli!”

Sve vreme ovog turbulentnog stanja, u bačkotopolskom Domu zdravlja, opštinsko rukovodstvo je bili mišljenja da gradjani ne smeju da trpe posledice nečijeg nemara i nastojalo da se dug mora rešavati sistemski, kroz reprogram, te da kao osnivači prate slučaj od početka, da intervenišu sredstvima, kako pacijenti ne bili ugroženi za lečenje, prevoz ili neku drugu uslugu. Personalnim promenama, iskomplikovali su se i medjuljudski odnosi, pa je mišljenje da ni to ne bi smeli da trpe gradjani, korisnici usluga.

Medjutim, oglasili su se gradjani na društvenim mrežama

“.Generalno je stanje haotično u ordinacijama i ambulantama koje pripadaju Domu zdravlja “dr Hadži Janoš”. Celokupni sistem zdravstvenih usluga se urušio do nivoa koji je nedvosmisleno neprihvatljiv. Nije tajna nesposobnost rukovođenja i konflikti sa skoro svim odeljenjima DZ (laboratorijom, ginekologijom, dijalizom, hitnom službom itd.)”-tvrdi Dušan Uzelac.

Učestale su posete, zbog žalbi po raznim osnovama, rukovodstvu opštine Bačka Topola. Prema našim izvorima iz “Bele kuće”njima su na neki način ruke vezane.Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (“Sl. glasnik RS”, br. 25/2019)domovi zdravlja konačno su prešli sa lokalnog nivoa u nadležnost Republike. To podrazumeva i intervencije u rukovodjene nad “Dr Janošem Hadžijem” Kao što je poznato u toku je konstituisanje republičke vlasti i sigurno im nije, najveći problem ovaj u Bačkoj Topoli, tako će po svemu sudeći sadašnja direktorica dočekati kraj mandata i redovnu rotaciju.

U KOLEKTIVU “BELIH MANTILA SMATRAJU DA U TOJ USTANOVI RADI VELIKI BROJ VRHUNSKIH PROFESIONALACA TE DA JE PREMA NJIMA USMERENO MNOGO NEGATIVNE ENERGIJE, ZA KOJU NAJVEĆI DEO NE SNOSI KRIVICU

You May Also Like

More From Author