OTVORENI DANI, SUBOTIČKOG MADJARSKOG KONZULATA, U BAČKOJ TOPOLI

Zakletvu je do sada u Generalnom konzulatu Madjarske u Subotici, položilo oko 125 hiljada Mađara, izveštava lokalni portal IC/TK. Predstavnici konzulata objašnjavaju da je i dalje interesovanje veliko te da nastoje da izadju u susret gradjanima , otvorenim danima, po treći put u Bačkoj Topoli.

Prva porodica koja je stigla na dan otvorenog konzularnog prijema, mladi par sa dvoje male dece,mama i tata su rekli da je velika pomoć što mogu da dostave prijavu lokalno jer je putovanje konzulata im skupo i komplikovano

.

Na pitanje zašto žele mađarsko državljanstvo, odgovorili su da su rođeni Mađari, da im je Madjarski maternji jezik, brinu o mađarskim tradicijama i osećaju se počastvovanim, da iskoriste priliku i pristupe..

Građani Srbije do mađarskog državaljanstva dolaze teže, ali interesovanje za njega ne jenjava.Većinom Vojvođani državljanstvo traže na osnovu toga što su im preci živeli na teritoriji nekadašnje Ugarske, a jezik, sem pripadnika mađarske nacionalne zajednice, malo ko, zna.Profesori koji daju časove Madjarskog su jasni, mađarski je jedan od najtežih jezika, pa našim ljudima nije lako. Ko je talentovan i vredno radi treba mu minimalno godinu dana da dođe do srednjeg nivoa Oni kojima je to maternji jezik bez problema prolaze ovaj test, koji je odlučujući na putu do pasoša.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, nedavno je rekao je da više od 200.000 žitelja Vojvodine mađarske nacionalnosti, osim srpskog, imaju i državljanstvo Mađarske.

„Gotovo da nema Mađara u Vojvodini, koji osim srpskog, ima i mađarsko državljanstvo“, rekao je Pastor, povodom 10 godina od donošenja mađarskog Zakona o dvojnom državljanstvu, koga je obećala FIDES – vladajuća stranka u Mađarskoj.

Podsećanja radi, 26. maja 2010. godine 344 poslanika Mađarskog parlamenta, podržalo je Zakon o dvojnom državljanstvu po pojednostavljenom postupku, a glavni efekat tog zakona je da Mađarska danas ima više od 1,1 milion novih državljana.

You May Also Like

More From Author