BAČKOTOPOLČANI, NERADO VEŽU POJAS, U AUTOMOBILU

Do 14. marta na celoj teritoriji Srbije biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na pojas, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (upotrebom ruku) i nepropisan prevoz dece.

U prva dva meseca 2021. godine otkriveno je i sankcionisane su 362 osobe koje nisu koristile pojas.

U toku je međunarodna akcija u kojoj učestvuje i saobraćajna policija Srbije tokom koje će se do kraja sedmice vršiti pojačana kontrola učesnika u saobraćaju na celoj teritoriji Republike Srbije.

Od 8. do 14. marta na celoj teritoriji Srbije biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na pojas, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (upotrebom ruku) i nepropisan prevoz dece.

Kako je saopšteno krajem prošle sedmice, na teritoriji Policijske uprave Subotica (Grad Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš) tokom 2019. godine ukupno je otkriveno 5.832 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, dok je taj broj u godini za nama iznosio 4.041 sankcionisanih lica, što je smanjenje za oko 1.800 u odnosu na godinu pre. U prva dva meseca 2021. godine otkriveno je i sankcionisane su 362 osobe koje nisu koristile pojas.

“Vozač i putnici u vozilu u obavezi su da koriste sigurnosne pojaseve na svim sedećim mestima za koje je proizvođač vozila to predvideo, zatim neophodno je da se poštuju pravila o bezbednom prevozu dece, a takođe vozači tokom vožnje ne bi smeli da koriste telefon ukoliko za to moraju da koriste ruke”, objasnila je Isidora Jevtić, pomoćnik Komandira saobraćajne policije PU Subotica.

Kako navode u PU Subotica, korišćenje sigurnosnog pojasa, pravilna upotreba dečjih sedišta, odnosno transport mlađih osoba, značajno mogu da utiču na stepen povreda u slučaju saobraćajne nezgode, a svakako da naprave veliku razliku do neželjenog ishoda.

Za nekorišćenje pojasa i nepropisnu upotrebu mobilnog po Zakonu o saobraćajnim prekršajima sankcioniše se vozač sa 10.000 dinara, dok je za nepropisan prevoz dece kazna 5.000 dinara.

U slučaju prevoza deteta mlađeg od 12 godina u krilu drugog putnika na suvozačevom mestu predviđena je kazna od 20 do 40 hiljada dinara, dok u slučaju da se dete mlađe od 12 godina vozi u krilu vozača ta kazna se kreće u rasponu od 100 do 120 hiljada dinara.

U slučaju da se izdati prekršajni nalog izmiri u roku od 8 dana, plaća se polovina iznosa.

You May Also Like

More From Author