SPOMENIK VOŽDU U KARADJORDJEVU KOD BAČKE TOPOLE

Meštani Karadjordjeva podneli su inicijativu Opštini Bačka Topola da se u Bačkoj Topoli podigne spomenik Kralju Petru, koji je do 1941, krasio centar grada ali i grofu Palu Telekiju, istoriskim ličnostima, kojie su obeležili zajednički život Srba i Madjara, na ovim prostorima.

U spomen na velikog vođu Prvog srpskog ustanaka biće podignuta skulptura Đorđa Petrovića-Karađorđa. Spomenik, će biti postavljen u centru sela koje koje takođe nosi njegovo ime, tako da dominira celim karadjordjevačkim platom. Ovim poduhvatom vožd je, za Vidovdan, u selu, koje ponosno nosi njegovo ime, ali još više od toga – obeležiće se Dan sela i radosni dan u srpskom narodu –

U nepunih 200 domaćinstava, po poslednjem popisu pred Drugi svetski rat, ovde je živelo 1.650 duša – priča nam meštanin Jovo Lemajić, čiji je deda bio solunski dobrovoljac, inače doveden iz Amerike da brani otadžinu. Veli, sada se selo proredilo a on je osećao dug prema svojim pretcima koji su nastanili ovo mesto po završetku Prvog svetskog rata, kada su kao dobrovoljci, mahom Ličani, sa Solunskog fronta, dobili po pet hektara zemlje s okućnicom. Otuda ideja da se pomenu i ne zaborave, osnivači sela i Vožd po kome su selu nadenuli ime.

Jovo Lemajić

“Ideja je naišla na dobar prijem i sada sa zadovoljstvom možemo reći da smo pred završetak radova. Seljani su mahom dali prilog od oko 100 evra, da bi centar ukrasili bistom Karadjordja i mermernom pločom sa imenima osnivača sela. Ovo je delo za nezaborav, da nove generacije koje stasavaju ovde imaju večiti podsetnik odakle vode poreklo. Autor spomenika je Franjo Mačković iz Palića i zadovoljni smo njegovim umetničkim doživljajem Karadjordja”-kaže Lemajići dodaje , Srbi nemaju razloga da se stide istorije, posebno ne Karađorđa, moramo da sačuvamo identitet.

“Spomenik će biti svečano otvoren za Vidovdan, kada se obeležava seoska slava i stogodišnjica dolaska na ove prostore. Sve će koštati oko 500.000 dinara a Mesna zajednica će projekat podržati sa 200.000 dinara. Kada govorim na ovu temu uvek se rado setim izreke-  “Oj Srbijo, majko mila, hvala tebi što si nam rodila Crnog Đorđa, hrabrog sina svoga. I iz ropstva nas oslobodi Bog, ljubav i sloga”.-ističe predsenik Saveta mesne zajednice Dragan Tankosić

Dragan Tankosić

Đorđe Petrović, poznat kao Karađorđe, bio je vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđević. U Srbiji danas ima oko 20 naselja koja po njemu nose naziv, pa tako i tri u Vojvodini, odnosno dva u Bačkoj. Jedno je , bilo, Titovo, ima i Banatsko, a ovo zovemo ’naše Karađorđevo’ jer je najlepše”, kažu ponosni meštani i dodaju uskoro će biti ponos svih nas koji ovde obitavamo.

Meštani Karadjordjeva podneli su inicijativu Opštini Bačka Topola da se u Bačkoj Topoli podigne spomenik Kralju Petru, koji je do 1941, krasio centar grada ali i grofu Palu Telekiju, dvojici istoriskih ličnosti koji su obeležili zajednički život Srba i Madjara, na ovim prostorima.

You May Also Like

More From Author