PROBNI RAD PREČISTAČA NA KRIVAJI, DO KRAJA GODINE

Reč je o projektima za koje je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila više od 1,6 milijardi dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas u opštinama Mali Iđoš i Bačka Topola završne radove na izgradnji centralnih prečistača otpadnih voda i magistralnog kolektora, istakavši da je to prvi korak u zaštiti reke Krivaje i životne sredine u tim opštinama.

Reč je o projektima za koje je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila više od 1,6 milijardi dinara.

„Ovo su velike i značajne investicije, koje se izvode u roku, kvalitetno i prema projektnoj dokumentaciji. Očekujemo da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli bude pušteno u probni rad do kraja godine, a u Malom Iđošu nekoliko meseci kasnije, jer je to zahtevniji projekat, što je važna vest za sve građane“, rekao je Mirović, podsetivši da je ovaj veliki posao započet pre dve godine zajedno sa lokalnim samoupravama.

On je istakao da je danas dogovoreno da se tokom jeseni obave razgovori sa kompanijama koje posluju u tim opštinama, kako bi se podstakle da izgrade pretprečistače.

„Zaštita životne sredine je nešto čemu je Pokrajinska vlada posvetila posebnu pažnju donošenjem strateških dokumenata, poput Deklaracije usvojene pre dve godine, i sve to pokazuje da radimo konkretne stvari kako bismo zaštitili životnu sredinu. Ostaje nam da u narednim godinama izgradimo i prečistač u Srbobranu i pomognemo izgradnju kanalizacione mreže što je deo našeg zajedničkog plana u rešavanju ovog velikog problema“, kazao je Mirović.

Podsetio je da je Pokrajinska vlada, u delu njene odgovornosti, u velikoj meri očistila Veliki Bački kanal, istakavši da je neophodno da se što pre od strane Evropske unije krene u čišćenje deonice kanala od Kule do Vrbasa.

„Kada završimo čišćenje Velikog Bačkog kanala i reke Krivaje moći ćemo da kažemo da smo uradili važan posao u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je on.

Navodeći da će na jesen prečistač u toj opštini biti pušten u probni rad, predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari kazao je da će ova investicija znatno doprineti smanjenju zagađenosti reke Krivaje i vraćanju života u nju, istakavši da će uporedo s tim biti nastavljeni i radovi na proširenju kanalizacione mreže koja će biti povezana sa prečistačem.

Predsednik Opštine Mali Iđoš Marko Lazić izjavio je da će završetkom ovih velikih projekata i izgradnjom kanalizacione mreže, koja nije postojala u toj opštini, biti stvoreni uslovi za kvalitetniji i bolji život građana.

Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

You May Also Like

More From Author