OBELEŽEN IVANJDAN SEOSKA SLAVA TOMISLAVACA, NA JESEN OBELEŽAVANJE 100 GODINA SELA

U organizaciji Saveta Mesna zajednice, meštani naseljenog mesta Tomislavci su i ove godine na bogat i raznovrsan način proslavili dan njihovog sela.

Celo selo, gotovo, šest stotina duša proslavilo je 7. juli, kao Dan sela – seosku slavu Ivanjdan ali i Dan ustanka Položeni su venci na spomenik meštana koji su dali živote za domovinu, sveštenstvo je služilo liturgiju i odalo pomen.

Mirko Spasojević

“Selo su osnovali dobrovoljci, učesnici prvog svetskog rata 1921 iz Like. U leto 1929 na narodnom zboru doneli su odluku da se selo nazove po sinu kralja Aleksandra Karađorđevića Tomislava. Uvek ih se rado sećamo i oni su zaslužni što danas mi postojimo.”- kaže Mirko Spasojević i dodaje .

seoska uprava pre 2. svetskog rata

“U poslednje vreme radilo se dosta, asfaltiran put do groblja, renovirana je ambulanta i prostorije fudbalskog kluba…nabavljen je balon za teniske terene…osnovana je škola fudbala koja okuplja najmlađe kojih je trenutno oko 40. Sve u svemu za bolji lik sela angažovano je što iz naših sredstava što iz lokalne samouprave i pokrajine oko 20 miliona dinara.”

 “Prvi dobrovoljci koji su došli na ovu zemlju, koju su im darovali kralj i zahvalna otadžbina, bili su Ličani. Njima su se su se vremenom pridružili i naši ljudi iz drugih krajeva. Oni su započeli skladan život sa ovdašnjim Srbima, Mađarima .. Tomislavci su ubrzo postali jedno od najrazvijenijih doseljeničkih mesta. Pamti se i vreme iz 1929. godine kada je u ovom selu funkcionisala pozorišna “postava”. Glumci su tada u selu odigrali predstavu Kosovski boj a tadašnji sveštenik Jelovac u dokumentu je zapisao USPELO ODLIČNO. NA TAKVIM TEMELJIMA I DANAS ŽIVI JEDNO OD NAJPERSPEKTIVNIJIH SELA U BAČKOTOPOLSKOJ OPŠTINI, a lokalna samouprava će uložiti napor da se uslovi života ovde unaprede i da se razvoj nastavi.”- rekao je predsednik Skupštine opštine Saša Srdić

akteri pozorišne predstave kosovski boj 1929. godine

“U subotu 10.07 je memorijalni turnir. Za jesen je planirana proslava 100 godina… naručena je bista princa Tomislava koja će biti postavljena u sklopu spomenika osnivača sela..spremamo svečani akademiju…kulturni i umetnički program…u više dana…za ovo smo otvorili namenski račun i prikupljamo sredstva..takođe biće postavljena izložba slika koje će posle ostati u spomen sobi koja će biti u sklopu naše crkve u centru…”- objašnjava Spasojević.

You May Also Like

More From Author