PONOVO SPEKTAKL KONJIČKOG SPORTA, ZOBNATIČKE KONIČKE IGRE

Zobnatički hipodrom vraća nadaleko čuvenu tradiciju. U subotu 18. oktobra, ponovo takmičenje galopera

Na hipodromu na “Zobnatici” 18. septembra biće održane, POSLE DUŽE PAUZE, “Zobnatičke konjičke igre. “Zobnatičke konjičke igre” bile su najpopularnije u bivšoj Jugoslaviji. Znalci tvrde da sve ergele zajedno nisu osvojile toliko trka, derbija i pehara koliko “Zobnatica”.

Sa ovog imanja poručuju, sa zadovoljstvom vas pozivamo da svojim prisustvom uveličate održavanje „Zobnatičkih konjičkih igara“ za koje je izdvojen najveći nagradni fond u istoriji trka Srbije! Tradicionalni konjički spektakl će se održati u subotu 18. septembra 2021. sa početkom u 14h na hipodromu u Zobnatici.Još jedna lepa vest za sve ljubitelje konjičkog sporta – ulaz je BESPLATAN za sve posetioce.Dođite da zajedno uživamo u lepoti i snazi ovih plemenitih životinja na najpoznatijoj ergeli na našim prostorima.

“Jadran”, “Kazanova”, General Žitko” i mnogi drugi konji bili su šampioni ove oaze konjičkog sporta. A tradicija se nastavlja. 

“Za građane Bačke Topole je značajno što su domaćini manifestacije koja ima značajnu ulogu ne samo u razvoju konjičkog sporta već i turizma i cele zajednice.Zobnatica je najstarija ergela u Srbiji, osnovao ju je 1779. godine 
grof Terlei. Dugo je bila centar je konjarstva i konjičkog sporta pa ovih dana ponovo pokušava da oživi ovvu prestižnu sportsku granu.”, ističe opštinski većnik zadužen za sport Ognjen Despotović.

Despotović objašnjava da su do pre petnaestak godina, Zobnatičke konjičke trke su bile nadaleko čuvene, među najpopularnijim u bivšoj Jugoslaviji, a da je druga nedelja septembra nije mogla da prođe bez nadmetanja najboljih u konjičkom sportu.

” Jadran, Kazanova, General Žitko, samo su neka imena galopera koja se pamte jer su bila ponos ergele, koja je u zlatno doba osvajala više trofeja nego sve ostale zajedno. Tranzicija je ugasila tradicionalne trke, pre mnogo godina. Bilo je pokušaja da se one ponovo pokrenu, ali bez velikog uspeha.- Ovo je prvi korak ka vraćanju stare tradicije po kojoj je ovaj kraj bio nadaleko čuven”-objasnio je Despotović

 Svi se nadaju da će ovakvim i sličnim manifestacijama, kao i domaćinskim poslovanjem, atraktivnom poljoprivrednom dobru konačno biti vraćen stari sjaj, i da će Zobnatica ponovo biti turistički i ekonomski simbol Bačke, Vojvodine i Srbije.

You May Also Like

More From Author