ILONA KOVAČ, NAJSTARIJA STANOVNICA SRBIJE , IZ BAČKE TOPOLE, NAPUNILA 107 GODINA

„Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevivić čestitao je Ilonki Kovač 107. rođendan i tom prilikom se oglasio na svom Instagram nalogu:

Najstarija Novosađanka, gospođa Ilonka Kovač upravo je napunila 107 godina, a ja sam, kao i svake godine, u ime grada poslao mali znak pažnje – cveće, maramu i naravno, čestitku.

Najstarijoj stanovnici našeg grada i naše zemlje želim puno lepih i radosnih trenutaka, a svima nama da starimo kao i ona – dostojanstveno i spokojno. Srećan rođendan draga Ilona!”

ILONKA KOVAČ/ FOTO BELA MAJLAT

Ilonka Kovač, najstarija žena Srbije, BAČKOTOPOLČANKA I NOVOSADJANKA , napunila je 107 godina. Za nju će kao i svake godine, biti služena misa u novosadskoj crkvi Imena Marijinog, gde još uvek redovno dolazi na misu sa Satelita, gde stanuje.

SRPSKA JAVNOST tvrdi da je ILONKA KOVAČ najstarija osoba u Srbiji. Ona je otvoreno rekla da je dugovečnost “bila Božija volja” i da “nije učinila posebno da dostigne ovu starost”.

Dok neki ljudi to pripisuju zdravom i aktivnom načinu života, “umorna” gospodjaKovač je imala običaj da kaže:  “Uvek sam živela skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže. Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke… Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim. Više puta sam osetila da je došao kraj, ali, evo, i dan-danas sam tu.”

Gospodja Kovač uvek spremna za medije

Gotovo da nema živih koji kao gospodja Kovač u svom životopisu beleži Veliki rat 1914, pa II svetski rat i sve ratove posle njega, zapamtila je razaranja, ljudske nepravde i pravde ali i napretke posle razaranja. Još uvek britkog uma svedoči o vremenu koje je ostalo davno iza nje. Ostvarila se kao majka . Ima sina i ćerku . Od tridesetih godina preselila se u Novi Sad iz Bačke Topole.Sin je neženja i živi s njom. Od ćerke je dočekala i čukununuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu.

“Kad sam napunila 100 godina, rekla sam sinu inače osamdesetgodišnjaku, ‘Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu! – nasmejala je sve tada Ilona Kovač.

Ceo radni vek je provela kao krojačica i kaže da sigurno niko u svom poslu nije ispratio toliko modnih trendova, kao ona. Za nju će svake godine, biti služena misa u novosadskoj crkvi Imena Marijinog, gde još uvek redovno dolazi na misu sa Satelita, gde stanuje.

Uprkos godina redovno u crkvi na misi

Ilonk kaže da je recept zdrvlja u radu u bašti i druženju sa mačkom. Nije mnogo toga bilo lepo.

“Trideset i tri puta sam pala i trideset tri puta nisam ništa slomila. Bilo je nekada i sa krova, ali Bog je bio na mojoj strani”-veli gospodja Kovač

You May Also Like

More From Author