SATMARI – BAČKA TOPOLA IZDVAJA 1,8 MILIONA ZA EFIKASNIJI PROTIVGRADNI SISTEM

Radarski centar Bajša brani preko 620.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta 16 lokalnih samouprava. U sezoni, koja je u toku angažovano je 125 protivgradnih strelaca na 140 protivgradne stanice, koje će biti automatizovane.

Radovi u poljima i voćnjacima polako se zahuktavaju, a u Bačkoj Topoli uveliko razmišlja o tome, kada će i koliko grada biti ove godine. Grad može da napravi veliku štetu ukoliko se ne dejstvuje na vreme, pa kada a krenu padavine sa velikom pažnjom pratime se izveštaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Sezona protivgradnog dejstva počela je 15. aprila.

PREDSEDNIK OPŠTINE BAČKA TOPOLA ADRIJAN SATMARI

Opština Bačka Topola izdvojila je 1.800.000 dinara za nabavku 40 protivgradnih raketa, a u cilju efikasnog funkcionisanja protivgradnog sistema, na teritoriji naše opštine ima 14 lansirnih stanica od kojih je 12 automatizovano, objašnjava predsednik Opštine Bačka Topola, Adrian Satmari.

Mi nismo čelični kišobran ovog dela Srbije, objašnjavaju u protivgradnom centru,i naglašavaju da imaju svoju efikasnost rada i ona je grubo rečeno dvotrećinska. Ističu da kada se radi o raketnom načinu zasejavanja, mi smo apsolutno u vrhu sa ostalim moćnim državama koje se time uspešno bave godinama.

Minulih nekoliko godina nije pristigla niti jedna prijava za štetu od grada u našoj opštini, što dokazuje efikasnost funkcionisanja protivgradnog sistema u Bačkoj Topoli.“ – dodao je Satmari i istako da su se poljoprivredni proizvođači ove godine naši u veoma ne zavidnom položaju s obzirom da su cene goriva, repro materijala i energenata poskupeli. Opština Bačka Topola će pokušati da im olakša rad putem „Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i potilike ruralnog razvoja“ za koje je u budžetu Opštine namenjeno 13 miliona dinara, a konkurs će biti objavljen krajem leta odnosno početkom jeseni.

U ovom trenutku paralelno se automatizuju Samoš i Bajša, gde je postavljeno 80 automatskih lansera. Automatizacija, povećanje vatrene moći svakog lansera, dovodi do toga da se smanjuje broj stanica ali i dalje se angažuju strelci, sezonski na samo šest meseci.

“Posao strelca podrazumeva obavezu od javljanja tri puta tokom 24 sata i u slučaju pojave oblaka mora da bude u pripravnosti, u blizini protivgradne lansirne stanice 24 sata, kao bi mogao da dejstvuje pravovremeno,”, napominju u protivgradnoj zaštiti.

Prema svetskim standardima protivgradna zaštita u Srbiji je vrlo dobra. Jedino je istok zemlje prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji slabije pokriven, jer je sve manje stanovnika koji bi radili posao strelca, a manje je i obradivih površina.
Sezona protivgradne zaštite u Srbiji traje od 15. aprila do 15 oktobra.

You May Also Like

More From Author