BERBA LAVANDE U BAČKOJ TOPOLI PRIVEDENA KRAJU

Na plantaži lavande DOMA KULTURE BAČKE TOPOLE, koja se nalazi u blizini bačkotopolskog jezera je završnica berbe ove kulture na oko 2000 kvadrata Severa Bačke. Uzgajivači su prvi put, ove godine omogućila da u berbi učestvuju znatiželjni posetioci.

U Bačkoj Topoli odnedavnoa postoji, na 2000 kvadratnih metara, plantaža lavande – ove lekovite višestruko korisne i ukrasne biljke, tipične za Mediteran i toplija područja, koja polako osvaja i naša polja.

Timea Čipe, direktorica lokalnog Doma kulture i članovi kolektiva plantažu lavande na nešto više od dve hiljade kvadrata neguju nekoliko godina.

“Dom kulture u Bačkoj Topoli očekuje sve zainteresovane na berbu lavande, pod nazivom „Jun u ljubičastom”. Umirujući miris lavande, leptiri i cvrkut ptica, to dočekuju posetioce Umetničke kolonije u Bačkoj Topoli. Berba lavande će trajati tokom čitavog juna. Obavili smo do današnjeg dana veliki deo posla i ostala nam je još jedna sorta pa da za ovu godinu završimo posao. Ovaj poduhvat je naišao na opšte zadovoljstvo velikiog broja učesnika”. – kaže direktorica Doma kulture Tiimea Čipe.

Plantažu je osnovala radna zajednica Doma kulture pre 2 godine, kada je izbila epidemija kovid-a. Trenutno cveta medicinska lavanda, ali će uskoro početi da cveta i Provansa lavanda. U prvoj nedelji jula organizatori će predstaviti mnogobrojne mogućnosti upotrebe lavande, i to u okviru radionica za izradu rukotvorina.

Stara latinska izreka kaže: “Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše”. I upravo tako, sa poslenicima kulture Timea je ugostila ekipu BT PUBLIC News-a,u toku berbe, koja će potrajati narednih dana. Kasnije procesom sušenja,  lavanda će biti pretočena u originalnu liniju proizvoda “Nota od lavande” brojnih posetilaca iz gotovo cele Vojvodine.

Svi njeni nadzemni dijelovi su ljekoviti.  Djeluje antiseptički, analgetski, protivupalno, diuretički, sedativno, te kao insekticid. Ukoliko se želi proizvodnja njenog eteričnog ulja, ubrana lavanda se mora destilovati u naredna 24 sata, dok se za  potrebe i dobijanje suvog cvijeta, tako ubrana u bukete, suši do deset dana u prozračnoj izatamnjenoj prostoriji.

Od suvog cveta pravi se aromatičan čaj koji je izvrstan za umirenje stomačnih tegoba, te mirisne vrećice, nezaobilazni miris garderobera. Jastučići i vrećice od sušenih cvjetova lavande, pravi su izazov za stvaranje maštovitih suvenira. Poseban ukras, ujedno i miris, predstavljaju lavandine baklje, koje su pravo umijeće. Prave se ručno, odmah nakon svježe otkinutih snopova. Posebnom metodom (koja zna da potraje i do 30 min. za jednu), savijaju se grančice, pletu i kombinuju sa ukrasnim materijalima. Pravo je zadovoljstvo raditi sa lavandom. Ona je lijek i za oči i za dušu.

Bačkotopolski kulturni radnici naselili su ovu mediteransku biljku na vojvodjanska polja.

You May Also Like

More From Author