U KARADJORDJEVU OBELEŽEN VIDOVDAN

Vidovdan se proslavlja kao dan sela Karadjordjeva.Predsednik Saveta mesne zajednice, Ilija Bursać, ističe da taj praznik slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti – univerzalnim idealima koji inspirišu, dodaje, Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U našem pravoslavnom hramu služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru

Ove godine vidovdan se dočekuje uz spomen na velikog vođu Prvog srpskog ustanaka uz podignutu skulptura Đorđa Petrovića-Karađorđa. Spomenik, je postavljen u centru sela koje koje takođe nosi njegovo ime, tako da dominira celim karadjordjevačkim platom. Ovim poduhvatom vožd je, za Vidovdan, u selu, koje ponosno nosi njegovo ime, ali još više od toga – obeležava se Dan sela i radosni dan u srpskom narodu.Kao državni praznik, obeležava se radno u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Po narodnom verovanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

U Karadjordjevu meštani danas vide da će se skoro rešiti , nedosttak, kvalitetne vode, u kojoj već dugo vremena oskudevaju. Nadaju se da će skoro biti uveden i novi mesni samodoprinos te da će se stvoriti bolja baza novca da se rešavaju sva bitna pitanja za konforniji život.

U  Karadjordjevu se okupio veliki broj Srba iz gotovo svih krajeva opštine.U organizacionom odboru kažu da su sve obezbedili kako bi se ovaj veliki praznik dostojanstveno obeležio.

You May Also Like

More From Author