SELAKOVIĆ I SIJATRO U SUBOTICI- SPORAZUM VLADA SRBIJE I MADJARSKE

Šefovi diplomatije Srbije i Mađarske Nikola Selaković i Peter Sijarto potpisali su 4. jula u Subotici, na severu Srbije, sporazum kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju između dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su u Subotici sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. Selaković je na konferenciji za novinare posle ceremonije potpisivanja rekao da su odnosi dve države bez presedana u našoj modernoj istoriji, za šta veliku zaslugu imaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik vlade Viktor Orban, koji su svojim ličnim odnosom prijateljstva, a kao dvojica ozbiljnih državnika, uspeli da odnose Srbije i Mađarske i srpskog i mađarskog naroda izvedu na put jakog prijateljstva.

„Potpisali smo ovaj sporazum i zbog jednog ozbiljnog razvojnog projekta koji se odvija između Mađarske i Srbije, gde smo u martu ove godine prisustvovali otvaranju prve uspešno okončane faze izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu“, naveo je Selaković.

Podseća da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile svoju ekonomsku saradnju i da je trgovinsko-ekonomska razmene prošle godine iznosila oko 2,3 milijarde evra.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto objasnio je da će se ovim Sporazumom teretni saobraćaj zbog izgradnje pruge preusmeriti na granični prelaz Reske, gde će se obavljati kontrola.

Predsednik opštine Subotica Stefan Bakić dočekao ministra spoljnih poslova Madjarske Petera Sijatra

Sijarto je rekao da je najveći zajednički poduhvat modernizacija železničke pruge.

“U Mađarskoj će početi radovi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj”, rekao je Sijarto.

Trasa pruge, koja je planirana da vodi do Budimpešte, deo je kineskog strateškog projekta “Pojas i put”.

You May Also Like

More From Author