PODRŠKA OD 13 MILIONA, POLJOPRIVREDNICIMA, POJAČANA SA JOŠ 1,3 MILIONA

Opština Bačka Topola obezbedila je sredstva u iznosu od 13 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima i pčelarima za područje opštine. Pride još 1,3 miliona za pomoć onima ispod crte.

Ekstremno visoke temperature desetkovale su ovogodišnji rod gotovo svih ratarskih kultura i na teritoriji bačkotopolske opštine.Prinosi suncokreta su za oko 20 odsto, šećerne repe za 50, a soje za blizu 60 odsto niži od očekivanih, kukuruza takodje. Zbog toga Opština Bačka Topola obezbedila je sredstva u iznosu od 13 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima i pčelarima za područje opštine. Na Konkurs je pristiglo ukupno 697 prijava. Na osnovu rang liste koju je sačinila nadležna komisija, podršku su dobila 602 proizvođača, za toliko njih je bio dovoljan okvirni budžet.

Bačka Topoa je za opština u Vojvodini čije je rukovodstvo videlo i razumelo probleme zemljoradnika, a bez da su to poljoprivrednici sami tražili, nadležni su procenili štetu od suše, a plan im je da podatke sumiraju i pošalju Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, sa zahtevom da se opština proglasi područjem koje je pogodila elementarna nepogoda. Na naše pitanje o daljim potezima odgovoreno nam je da se podaci sumiraju i da čine sve da pomognu poljoprivrednicima u opštini.

Tako su nakon objavljivanja rezultata, i obraćanja komisiji nekoliko udruženja proizvođačako sa molbom da podrži i one podnosioce zahteva koji su u roku dostavili odgovarajuću dokumentaciju, ali se plasirali ispod crte na rang listi, odlučili ssusretno dodatnim sredstvima. Opštinsko veće opštine Bačka Topola na poslednjoj sednici donelo odluku o obezbeđenju dodatnih 1.290.000 dinara za podršku proizvođačima. Zahvaljujući ovoj odluci, podršku će dobiti još 66 proizvođača odnosno svi proizvođači koji su blagovremeno i uredno predali dokumentaciju.

You May Also Like

More From Author