DVE DECENIJE RADA OMBUCMANA U SRBIJI OBELEŽENO NA ZOBNATICI

DJordje Dabić, državni sekretar, je istakao da je Bačka Topola prva lokalna samouprava u Srbiji koja je uspostavila instituciju lokalnog ombudsmana. Dodao je da je ova institucija danas široko rasprostranjena i, što je najbitnije, zadržala je svoju osnovnu funkciju, zaštitu ljudskih prava.Konferenciju, koja se održava uz podršku OEBS Misija za Srbiju i opštine Bačka Topola, otvorio je predsednik opštine Adrian Satmari.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić obratio se u Bačkoj Topoli, u ime ministra dr Aleksandra Martinovića, na Međunarodnoj konferenciji „Značaj i uloga ombudsmana u unapređenju ljudskih prava i razvoju demokratije“ posvećenoj obeležavanju 20 godina rada institucije ombudsmana u Republici Srbiji.

Dabić je istakao da je Bačka Topola prva lokalna samouprava u Srbiji koja je uspostavila instituciju lokalnog ombudsmana. Dodao je da je ova institucija danas široko rasprostranjena i, što je najbitnije, zadržala je svoju osnovnu funkciju, zaštitu ljudskih prava.

„Lokalni ombudsmani su osnovani radi ukazivanja i otklanjanja eventualnih nepravilnosti i nezakonitosti organa uprave i javnih službi u slučajevima povrede propisa i opštih akata tih organa, čime se iz godine u godinu jača pravna zaštita naših građana. Kao najznačajniji principi delovanja ombudsmana u pogledu zaštite osnovnih ljudskih prava svakog pojedinca, a pre svega prava deteta, mogu se istaći nepristrasnost i nezavisnost“, istakao je Dabić. On je dodao da se, upravo zahvaljujući ovoj nezavisnoj i samostalnoj instituciji, efikasnije ostvaruju ljudska i manjinska prava i na lokalnom nivou, što je od izuzetnog značaja za svako demokratsko društvo.

Podsetio je da zakon predviđa da dve ili više jedinica lokalne samouprave mogu doneti odluku o ustanovljavanju zajedničkog lokalnog ombudsmana, čime se povećava zaštita i unapređuju ljudska i manjinska prava i osnovne slobode, a istovremeno se uspostavlja delotvornija međusobna saradnja i podrška lokalnih zaštitnika građana.

Konferenciju, koja se održava uz podršku OEBS Misija za Srbiju i opštine Bačka Topola, otvorio je predsednik opštine Adrian Satmari.

U nastavku događaja obratili su se zamenica Šefa Misije OEBS u Srbiji Sara Groen, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, kao i potpredsednik Vlade AP Vojvodina i Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

You May Also Like

More From Author