BAČKOTOPOLČANI OBJAVILI RAT, KRVOPIJAMA

SEĆANJE – Avion nadleće, za par sekundi padaju komarci, muve, zolje, izvrću se miševi, pacovi, živina, sitna stoka i ostala nejač. U povratku pusti još jedan mlaz da očisti kerove i mačke od krpelja i buva. Tako dva puta u toku leta, i odma’ je utamanio i viruse, to nam je ujedno bila vakcinacija protiv gripa, lepre, kuge, šuge i crvenog vetra.” ostalo zabeleženo, svakako interesantno

Na već dovoljno tešku borbu sa bespricom, građani opštine Bačka Topola, ovih dana imaju brigu više – komarce. Iako su uobičajena pojava za ovo doba godine, mnogi svedoče da ih nikada nije bilo više, kao i da su agresivniji nego inače.

Preduzeća Delko doo i ORIS doo u periodu od 26. juna do 05. jula, će vršiti tretman sistematskog suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Bačka Topola u naseljenim mestima: Bačka Topola, Zobnatica, Karađorđevo, Mali Beograd, Bački

Sokolac, Tomislavci, Krivaja, Gornja Rogatica, Stara Moravica, Pačir, Panonija, Novo Orahovo, Pobeda, Njegoševo, Svetićevo, Kavilo, Srednji Salaš, Bajša, Bogaroš, Bagremovo, Gunaroš i tretman kritičnih priobalnih zona oko jezera.

Ovaj događaj podsetio je jednog stanovnika Bačke Topole kako se prskanje komaraca nekada radilo u Jugoslaviji, a njegov duhovit tekst za kratko vreme pobrao je simpatije korisnika društvenih mreža.

“Prskanje komaraca prethodnog vikenda, dalo je određene rezultate, tako da sada komaraca ima još više, plus su još bešnji . Pod*ebali su ih sa nekim jeftinim sra*em, pa su podigli i one mamurne, koji nisu imali u planu da izađu ovog vikenda. Sad ujedaju kao terijeri. Kad sam bio klinac, preleti onaj avion, sav u rupama, obarali ga i Nemci i Rusi i lovci iz okolnih sela jer im tera divljač, u njemu budženi motor od Lade Samare, a kad pusti onaj “trag” iz krila, druže ono je bio neki bugarski suzavac, pomešan sa wc sanitarom i nekim zaplenjenim švapskim bojnim otrovom. Mi deca odma ‘vatamo maglu brzinom Bolta , jer ako ti ta špekcija padne na glavu, odmašćuje kosu, ubiva vaške i perut i izvlači ti pramenove. Ovi manje iskusni koji pogledaju gore, imaju kokošije slepilo do kraja raspusta. Posle par dana otpadnu ti trepavice i počneš da nalaziš obrve u tanjiru.Ovaj majstor se spusti u brišući let, dva metra iznad bandera, jasno ga vidimo da je izbacio lakat, colja pivo i čujemo ga da peva hitove Radeta Jorovića. On nadleće, za par sekundi padaju komarci, muve, zolje, izvrću se miševi, pacovi, živina, sitna stoka i ostala nejač. U povratku pusti još jedan mlaz da očisti kerove i mačke od krpelja i buva. Tako dva puta u toku leta, i odma’ je utamanio i viruse, to nam je ujedno bila vakcinacija protiv gripa, lepre, kuge, šuge i crvenog vetra. Posle toga, par dana oporavljamo pluća i ostale delove tela, vrapci se navarili, istripovali da su belorepi orlovi, napadaju koze i mačke iz vazduha, golubovi mnjauču dok lete, deca svetle u mraku, baba se dva dana mačuje sa saobraćajnim znakom ispred kuće. Tako da… Jes’ bilo malo za*ebano , al’ je*iga, nema komaraca!”

Ipak,

Akcija suzbijanja komaraca će se vršiti u danima sa povoljnom meteorološkom sitauacijom.Radi znanja i ravnanja, biocid koji će se primeniti u suzbijanju odraslih formi komaraca iz vazduha je Neopirox lambda 2,0 čija je aktivna materija lambdacihalotrin. Upozoravaju se pčelari da su biocid za tretman odraslih formi komaraca toksičan za pčele, te je neophodno ukloniti košnice najmanje 5 km, od mesta tretiranja. Dejsto biocida traje 3 dana.

You May Also Like

More From Author