SAJAM MEDA NA MANIFESTACIONOM TRGU

Na platou Manifestacionog trga održava se prodajna izložba meda i drugih pčelinjih proizvoda, koja traje do sutra.Takođe, građani od pčelara mogu da dobiju i savete o upotrebi meda i drugih proizvoda.  Najbolje iz prirode, od vrednih pčela sakupljeno i vrednih pčelara proizvedeno.

IZLOŽBA meda, pčelarske opreme, pčelinjih proizvoda na kojoj je učestvovalo desetak izlagač iz Vojvodine održana je danas na Maifestacionom trgu Bačke Topole. Na štandovima su se mogle probati i kupiti različite vrste visokokvalitetnog meda i drugi pčelinji proizvodi, dok su na prodaju ponuđeni i razni kozmetički i lekoviti preparati na bazi meda.

– Cilj je da se poveća količina proizvedenog meda koji se može proizvesti. . Ako vam kažem da je maloprodajna cena meda u Ujedinjenim arapskim emiratima deset puta veća nego ovde, to je dovoljan motiv da se taj izvoz na kvalitetan način i odradi. Poznata je činjenica da je med u Vojvodini jedan od najbiljih u Evropi i svetu – kazao je predsednik SO Saša Srdič.

Prisutne je pozdravio predsednik predsednik Saveza pčelarskih organizacija u Bačkoj Topoli Mirko Spasojević.Radule Miljanić. Kazao je, da je izložba meda u Bačkoj Topoli godinama, jedna od prestižnijih pčelarskih manifestacija u ovom delu Bačke

– Ova sredina već decenijama afirmiše vrsne pčelare i vredne domaćine koji svako na svoj način doprinosi razvoju i prosperitetu pčelarstva bačkotopolske poljoprivrede uopšte – kazao je Spasojević

Na području bačkotopolske opštine ima oko 100 domaćinstava koja se bave pčelarstvom, sa oko 3.50 pčelinjih društava. Oni koji suizložili svoje proizvode u Bačkoj Topoli, kazali su da su zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda, iako početak paše nije to nagoveštavao. Med se prodavao po ceni od 8 do 15 eura po kilogramu.

Perga je produkt rada pčela i procesa fermentacije polena., prikazana je kao poseban kuriozitet. Kada dospe u košnicu fermentiše 21 dan. Tokom tog vremena polen se obogaćuje aminokiselinama, fermentima i mikroorganizmima koji pomažu čoveku tokom procesa stvaranja imuniteta. Tu je i folna kiselina, vitamin K, vitamini B grupe … Perga je “zlatna rezerva” u košnici sa kojom se hrane larve i mlade pčele. Pčelari pored meda, propolisa, polena i mleča nude i preparate i mešavine za krvnu sliku, prostatu, imunitet, bronhije… Izlagači su isticali da je za bronhitis dobar sirov mleveni propolis, a da je kopriva u medu korisna protiv prolećnih polenskih alergija. Na sajmu , izložene su i košnice i okviri, ali se sklapaju i dogovori o proizvodnji opreme po porudžbini. Na nekoliko štandova prodaje se i pčelarska oprema za najmlađe, kako su rekli izlagači, za nove generacije pčelara.

Predsednik Društva pčelara , Spasojević – kaže da je ostvarena kvalitetna saradnja sa Gradskom upravom, koja pomaže pčelarima, što potvrđuje i ova izložba.

Na prodajnoj izložbi mogao se kupiti livadski, cvetni i bagremov med, polen, medovača i medenjaci. Pravi med ćemo prepoznati ukoliko teglicu meda prevrnemo naopačke i pojavi se kugla ili kada kašičicom zahvatimo med, a on curi u obliku tanke niti. Med je inače najzdravija hrana za ljude i prema rečima nutricionista i prema pčelarima.

You May Also Like

More From Author