BORBA ZA MARTINU TRAJE – 1500, GRADJANA POTPISALO PETICIJU DA DETE OSTANE KOD OZORAKA, JUTROS PROTEST GRADJANA OD BAČKE TOPOLE DO BEOGRADA

U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD, TVRDE da za hraniteljicu  Eriku Ozorak trenutno ne postoje zakonske osnove prema kojima bi ona mogla usvojiti dete. Porodica Ozorak pita zašto nisu brinuli o Zakonu kada su im dali na čuvanje dete staro devet dana, nego posle četri godine traže primenu Zakona. Gradjani se jutros okupili u velikom broju da zaštite interes porodice. Erika Ozorak naknadno je saznala od advokata da status napuštene novorođenčadi mora da se reši do navršenih šest meseci starosti.

Odbijanjem žalbe hraniteljke na odluku CSR od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova u Novom Sadu, kao drugostepenog organa, kada je doneto rešenje o prestanku hraniteljskog smeštaja maloletnog deteta, sve je rečeno – objašnjava, u saopštenju za javnost diretorka CSR Jasmina Zimonjić.

Kako se dalje navodi u saopštenju, “po prestanku hraniteljstva, hranitelj je imao dužnost i zakonsku obavezu da preda dete Centru, ali s obzirom na to da je hraniteljka protivpravno zadržala dete, CSR je bio prinuđen da primeni dalje zakonske mogućnosti u cilju zaštite deteta”.

Posebno je burno bilo u subotu uveče kada su hranitelji doneli dete na hitan prijem Doma zdravlja, zbog zdravstvenih problema a istovremeno su se pojavili radnici Centra i policija – koja je tu bila da bi sprečila eventualne potencijalne sukobe. Vrlo brzo okupio se veći broj gradjana , kako bi zaštitio dete i porodicu Ozorak , da to ne bude prilika da im se dete oduzme. Sve je trajalo do kasno u noć, kada je grupa gradjana ispratila hranitelje do svog doma zajedno sa detetom a radnici Centra se povukli u nepoznatom pravcu.

“U međuvremenu je pokrenut i postupak usvojenja deteta, u skladu sa zakonskim odredbama, kako bi se detetu obezbedio trajni oblik zaštite. Dete je trebalo da bude upućeno na prilagođavanje u potencijalnu usvojiteljsku porodicu na teritoriji Republike Srbije, koja je ispunila sve zakonske osnove da detetu obezbedi trajnu zaštitu”, navodi se na kraju saopštenja za javnost koje potpisuje direktorka bačkotopolskog Centra za socijalni rad, Jasmina Zimonjić.

Nasuprot tome stoji peticija 1500 gradjana Bačke Topole i cele Srbije koji podržavaju porodicu Ozorak da istaju na tome da dete ostane kod njih.

Iz Centra za socijalni rad došli po dete, Erika Ozorak, nije bila na kućnoj adresi, već, kako tvrdi, sa detetom kod lekara, a CSR je u međuvremenu podneo i krivičnu prijavu protiv Erike.

“Erika naglašava da dete bolesno od četvrtka, pod velikim smo stresom svi, ona posebno. Martina je istraumirana stalnim pritiskom da bude iseljena iz porodice u kojoj je provela prve četri godine života Juče je trebalo da počne da živi sa ljudima koje je poslednji put videla u julu. Angažovali smo advokate, bili su prekinuti susreti sa budućim usvojiteljima, dobili smo dozvolu da dete upišemo i u vrtić, i onda je odjednom došlo rešenje da nam dete oduzimaju, a sad nas optužuju i da smo je ukrali uprkos njihovom znanju da je dete iz bolnice sa nepunih devet dana došlo kod nas na bazi dobrih ocena koji je taj isti Centar dao za nas , kao uspešne hranitelje , mnogo godina unazad, jasna je Erika.

Sve se lomi oko Porodičnog Zakona, člana 99 – “Razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18 niti veća od 45 godina” – Isti Zakon je bio na snazi i kada je dete povereno porodici Ozorak, pa se oni sada pitaju kako je moguće da tada Centar nije postupao po Zakona a sada je ključno za oduzimanje deteta. Zakon kaže tvrde advokati Ozorakovih,da status napuštene novorođenčadi mora da se reši do navršenih šest meseci starosti. Sada je prošlo četri godine pa se pitaju gde je Zakon bio tada i da li je Zakon za svakog isti ili se primenjuje selektivno na bazi dnevnih potreba.

You May Also Like

More From Author