“ANDJELI SEVERA OSVETLALI OBRAZ BAČKE TOPOLE

Na ušću, ispod Brankovog mosta, juče je održana humanitarna akcija sa ciljem podrške udruženju iz Bačke Topole “Anđeli severa” koje samoinicijativno snabdeva socijalno ugrožene porodice iz cele Srbije radom prve solidarne kuhinje za decu do dve godine. Bačkotopolčani prikupili na stotine kilograma dohrana za bebe, adaptirano ili dugotrajno mleko, pelene, mleveni keks, griz, sredstva za higijenu, kupke, kreme, vlažne maramice. Nakon prikupljanja pomoći, sada je upućen još jedan apel da se ustupi magacinski prostor, hala ili bilo kakav veći prostor za skladištenje u okolini Bačke Topole, jer organizacija „Anđeli severa“ nema gde da otpremi prikupljenu robu. Odgovor je odmah stigao iz bačkotopolske tržnice i sve zalihe dečijih potrbština će biti smeštene na sigurno.

“Ove bebe i njihovi roditelji nisu imali na koja vrata da pokucaju, dok jedna porodica velikog srca iz Bačke Topole nije pokrenula Udruženje ‘Anđeli severa’, prvu i jedinu solidarnu kuhinju za decu do dve godine. Oni samoinicijativno snabdevaju socijalno ugrožene porodice iz cele Srbije, da njihova deca ne bi bila praznog stomaka”, rekao je StrahinjaTanasković, član udruženja.

Prema njegovim rečima Udruženje je osnovano pre četiri godine, a pre godinu i po dana nastala je i solidarna kuhinja za bebe, koja trenutno pokriva ukupno 2.000 beba, od kojih neke redovno a neke sporadično snabdeva najviše sa hranom i higijenom.

Oni već duže vreme samoinicijativno snabdevaju socijalno ugrožene porodice po Srbiji kako bi i njihovi mališani imali šta da jedu, a samo prošle godine su podelili 90.000 obroka bebama i deci sa invaliditetom.

S obzirom da su njihove humanitarne zalihe pri kraju, odlučili su da organizuju ovu manifestaciju i pozovu sve kompanije i pojedince da se u četvrtak okupe i doniraju potrepštine kako nijedna beba u Srbiji ne bi ostala gladna.

Dejana Draškić mama je troje mališana koja je nakon jedne saobraćajne nesreće čak 6 godina provela u invalidskim kolicima. Međutim, kada je uspela da stane na noge ova hrabra žena odlučila je da zajedno sa svojom porodicom napravi  udruženje “Anđeli severa” koje će skupljati hranu za ugroženu decu do dve godine.

– Kada sam ustala posle šest godina iz invalidskih kolica osnovali smo udruženje pre četiri godine koje se bavi podrškom osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženim porodicama. U semptembru 2022. godine je otvoren program prve narodne kuhinjice za bebe Srbije. Na početku smo imali 20 beba o kojima smo se brinuli, da bi do sada stigli do broja od 2.000 beba na teritoriji Srbije. Pomoć se deli od Subotice do Preševa i Bujanovca, što je najdalje dokle smo stigli – priča Dejana.

Nakon prikupljanja pomoći, sada je upućen još jedan apel da se ustupi magacinski prostor, hala ili bilo kakav veći prostor za skladištenje u okolini Bačke Topole, jer organizacija „Anđeli severa“ nema gde da otpremi prikupljenu robu. Odgovor je odmah stigao iz bačkotopolske tržnice i sve zalihe dečijih potrbština će biti smeštene na sigurno.

You May Also Like

More From Author