LANE 125 BEBA , OVU GODINU ZAPOČELA LEONA OROS, UZ POKLON OPŠTINE OD 80.000 DINARA

Bačka Topola je u 2023. godini ostvarila manji broj živorođenih u odnosu na prethodnu godinu. To nije dobro za opštinu koja se suočava s dugotrajnim problemom demografskog pada. Iako je pad broja živorođenih u 2023. godini loš znak, još je rano za donošenje dugoročnih zaključaka. Potrebno je nastaviti s implementacijom efikasnih mera populacione politike, kao i pružiti podršku mladim parovima i porodicama kako bi se prevazišao ovaj trend, smatraju u opštinskoj upravi. Cilj besplatan boravak u ustanovama koje brinu o deci i nove mere stimulacije nataliteta.

Potrebno je nastaviti s implementacijom efikasnih mera populacione politike, kao i pružiti podršku mladim parovima i porodicama kako bi se održao ovaj pozitivan trend, smatraju u opštinskoj upravi.

Trudničko, porodiljsko, dečiji dodatak, jednokratne i dugoročne pomoći – svaka porodica koja dobije dete u Srbiji suočava se sa širokom paletom novih pojmova i uslova koji mogu da im otežaju ili olakšaju roditeljstvo. Devojčica Leona Oros , prva je rođena beba u novoj godini u bačkotopolskoj opštini. Majka Malvina i ostali članovi porodice Oros iz Bačke Topole, od sada su, uz devojčicu i dečaka kod kuće, bogatiji i za malu Leonu. Predsednik opštine Adrijan Satmari uručio je poklon.

” Lokalna samouprava dodeljuje jednokratnu pomoć prvorođenoj bebi u godini u iznosu od 80.000 dinara. Prošle godine iz budžeta opštine je po 30.000 dinara dodeljeno 194 puta, a u cilju pomoći roditeljima i njihovoj deci uručili smo i 139 auto sedišta, smanjili smo plaćanje za boravak dece u predškolskoj ustanovi za 20 odsto, a dugoročno želimo da ova usluga za roditelje bude besplatna i u potpunosti finansirana iz budžeta. To su sve mere koje lokalna samouprava usmerava porodicama sa decom i kojima podržavamo natalitet – rekao je Adrian Satmari.

Predviđena jednokratna finansijska podrška države roditeljima za prvo dete, u iznosu od 80.000 hiljada dinara, sasvim je dovoljna da se kupi sve što je potrebno novorođenčetu, pokazuje istraživanje portala Kamatica o tome koliko je potrebno novca u prvim bebinim danima.

„Nismo se bavili cenama kreveca, komodice za presvlačenje, kolica, kadice za kupanje, garderobe za novorođenče i ostalih pratećih stvari potrebnih za jednu bebu, gde su cene veoma raznolike u zavisnosti od kvaliteta, prodavnice, pa i države u kojoj se kupuje, a iskustvo trostruke mame kaže, da je ova suma sasvim dovoljno da se kupi dosta potrebština”

Opštinska organizacija Crvenog krsta pridružuje se pomoći porodicama učestvujući u organizovane akcije i programe nacionalne organizacije, pa je nedavno Domu zdravlja uručena količina od 164 kg hrane za bebe.

U Bačkoj Topoli, znatno više trudnica se vodi od onih sa teritoriji opštine, jer zbog preveniranja mogućih komplikacija, upućuju se u Suboticu i Sentu.

Uz to, već je postalo uobičajeno, da se u Bačkoj Topoli porađaju i žene iz Novog Sada, Beograda, Zrenjanina i drugih gradova. Na to ukazuju i podaci, da se u 2023. godini, od 125 žena, iz opštine Bačka Topola, u vanbolničkom odeljenju porodilo njih 77.

You May Also Like

More From Author